ΤΟΠΙΚΑ

Απελευθέρωση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο

απελευθέρωση-κεραιών-κινητής-τηλεφω-466347

Απελευθερώνεται η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη. Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφασίστηκε –σε συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία- η κατάργηση της Κανονιστικής του 2012, σύμφωνα με την οποία «η εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, θα επιτρέπεται μόνο εφόσον ληφθεί υπόψη και η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής».

Σύμφωνα με τον νόμο, για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν προβλέπεται καμία έγκριση ή σύμφωνη γνώμη του δήμου.

«Η προστασία του κοινού από τις επιπτώσεις από τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον ν. 4070/12 είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται πλέον κάθε εγκατάσταση, για την οποία δεν έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μελέτη που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χώροι γύρω από την κεραία ελεύθερα προσπελάσιμοι από το γενικό πληθυσμό στους οποίους τα όρια έκθεσης υπερβαίνουν το 70% των ορίων που έχουν καθοριστεί στη σχετική νομοθεσία. Ιδιαίτερα δε σε περίπτωση εγκαταστάσεων κεραιών σε απόσταση μέχρι 300 μέτρα από την περίμετρο κτηριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των προβλεπόμενων στη νομοθεσία τιμών, ενώ δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κεραιών επί των ανωτέρω κτηρίων», αναφέρει ο νόμος.

Η μη συμμόρφωση του δήμου στη νομοθεσία έχει προκαλέσει έως σήμερα προβλήματα στην υπηρεσία δόμησης, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες στην προχθεσινή συνεδρίαση: έχουν γίνει δεκάδες προσφυγές κατά αποφάσεων της Ε.Π.Ζ. που απορρίπτει άδειες εγκατάστασης κεραιών, τόσο προς την Αποκεντρωμένης όσο και προς το υπουργείο, αλλά και στα δικαστήρια. Εταιρεία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κανονιστικής του Δήμου Βόλου. Η υπόθεση εκδικάστηκε και αναμένεται η απόφαση, υπάρχει όμως δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με το οποίο οι κανονιστικές τέτοιου είδους κρίνονται παράνομες.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς πρότεινε τη μη κατάργηση της Κανονιστικής, που ούτως ή άλλως είναι κατώτερη του νόμου, ως πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση που απελευθέρωσε το καθεστώς για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όπως σημείωσε «οι δήμοι έχουν εξοστρακιστεί και οι νομοθετικές ρυθμίσεις ευνοούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας». «Εμείς όμως τρέχουμε όταν μπαίνουν κεραίες. Η ακτινοβολία βλάπτει τη δημόσια υγεία», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που ισχύουν είναι ελάχιστοι.

«Διαφωνούμε ριζικά στην κατάργηση της Κανονιστικής. Θεωρώ ότι ο δήμος αντιμετωπίζει χλιαρά το ζήτημα. Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να πιέσει την ΚΕΔΕ, και μέσω αυτής την κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου», είπε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Θεόδωρος Τσαλούχας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου