ΤΟΠΙΚΑ

«Ντου» της Αστυνομίας στα λατομεία του Πηλίου

ντου-της-αστυνομίας-στα-λατομεία-το-467629

Εφοδος της ομάδας ΟΠΚΕ το πρωί στα κλειστά λατομεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους λατόμους της περιοχής, που τον τελευταίο ένα χρόνο στερούνται το μεροκάματο. «Τις τελευταίες 20 ημέρες δεχόμαστε ανελέητο κυνηγητό από την αστυνομία. Σήμερα (σ.σ. χθες) έκανε έφοδο η ΟΠΚΕ. Τι είμαστε; Τρομοκράτες; Να δουλέψουμε θέλουμε», έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο εκπρόσωπος των λατόμων του Νεοχωρίου, κ. Γιάννης Ευαγγελάκης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρωί, δύναμη της ΟΠΚΕ προχώρησε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα λατομεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου, σε Νεοχώρι, Καλαμάκι και Συκή. Από τους ελέγχους δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις. Δεν υπήρχε παρουσία λατόμου στους χώρους, που έχουν σφραγιστεί δεδομένου ότι δεν διαθέτουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Ωστόσο, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Όπως είναι γνωστό, τα τρία λατομεία είναι κλειστά τον τελευταίο ένα χρόνο και απαγορεύεται ακόμη και η είσοδος των λατόμων στο χώρο.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Περιμένουμε να επιστρέψουμε στο μεροκάματο», ανέφερε ο κ. Ευαγγελάκης.

Όπως σημείωσε τις τελευταίες 20 ημέρες, λατόμοι επισκέπτονται τους χώρους για να ελέγξουν την κατάσταση των μηχανημάτων τους αλλά και των υλικών που είχαν εξορύξει. «Επί 20 ημέρες έχουμε κυνηγητό από την αστυνομία. Κάποιος ειδοποιεί και έρχονται και μας απομακρύνουν», είπε ο ίδιος. «Ήρθε η ΟΠΚΕ. Τι είμαστε; Τρομοκράτες; Κακοποιοί; Να δουλέψουμε θέλουμε, όχι να κλέψουμε. Έχουμε επενδύσει εκατομμύρια σε αυτούς τους χώρους, δεν έχουμε μεροκάματο και μας κοροϊδεύουν», πρόσθεσε.

Αύριο, οι λατόμοι πρόκειται να έχουν συνάντηση στις 2 το μεσημέρι στο Νεοχώρι, προκειμένου να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Δεν φθάνει που στερούνται το μεροκάματο, τις τελευταίες ημέρες παρέλαβαν και πρόστιμα από τη Διεύθυνση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Είχαν συλληφθεί το 2016 εντός των λατομικών χώρων όπου πήγαν είτε να ελέγξουν είτε να επισκευάσουν μηχανήματά τους και αυτό το διάστημα έρχονται… μπιλιετάκια ύψους 16.000 ευρώ! Πέρα από τις κινητοποιήσεις, οι λατόμοι θα απευθυνθούν και σε δικηγόρο.

Το θέμα είχε φθάσει μέχρι τη Βουλή, λίγο πριν το Πάσχα από τον βουλευτή Μαγνησίας, κ. Χρήστο Μπουκώρο, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση. Είχαν προηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις των λατόμων στην έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου στην Αργαλαστή, με τους επαγγελματίες να διεκδικούν σθεναρά επιστροφή στα λατομεία και στο μεροκάματο.

Στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, είχε πει ότι αμέσως μετά το Πάσχα μπορεί να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λατομείων του Καλαμακίου. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ωριμότητα και έχει γίνει έλεγχος πληρότητας.

Για την περίπτωση των λατομείων του Νεοχωρίου, η διαδικασία υπολογίζεται για τον Ιούνιο. Για τα λατομεία της Συκής, αναμενόταν πρόταση από τον δήμο, δεδομένου ότι δεν εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή NATURA.

Ο χρόνος περνά, τα λατομεία όμως εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, την περασμένη Τετάρτη επρόκειτο να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λατομείων Καλαμακίου και Νεοχωρίου. «Δεν συνεδρίασε. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Για τη Συκή υπάρχει ζήτημα με την οριοθέτηση του ρέματος που περνά έξω από τα λατομεία, και για το οποίο είμαστε σε συνεννοήσεις. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα ημερών να κατατεθεί η πρόταση στο υπουργείο και το σύνολο των λατομείων να αδειοδοτηθεί έως τον Ιούνιο», εκτίμησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου