ΤΟΠΙΚΑ

Συλλεκτικά ποδήλατα και κατασκευές στον Βόλο

συλλεκτικά-ποδήλατα-και-κατασκευές-σ-474681

Συλλεκτικά ποδήλατα ηλικίας 60 ετών και άνω, πρωτότυπες κατασκευές, αξεσουάρ από διάφορες χώρες του κόσμου και παλιές φωτογραφίες έχουν βρει τη θέση τους στην πρωτότυπη έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στον χώρο του Γηροκομείου, στην παραλία του Βόλου, και προσελκύει βλέμματα θαυμασμού. Η διοργανωτική πρωτοβουλία της Urbanact δίνει για μια ακόμη φορά στους φίλους του ποδηλάτου την ευκαιρία να μοιραστούν το μεράκι τους, να δουν από κοντά ποδήλατα παλαιότερων εποχών και ταυτόχρονα σύγχρονες κατασκευές, που διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στην έκθεση συμμετέχουν οι συλλέκτες: Γιάννης Τσιμούτρος, Δημήτρης Λεμονιτσάκης, Δημήτρης Βουζούκας, Δημήτρης Σταθούρος, Αδάμ Σκούφος και Αντώνης Κατσαρός, οι οποίοι παρουσιάζουν παλιά ποδήλατα που προέρχονται από συγγενικά πρόσωπα, πατέρες και παππούδες κατά βάση και έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, με πολύ μεράκι και φροντίδα, από τη δεκαετία ‘50, κατά βάση, μέχρι και σήμερα.

Πρωτότυπες ποδηλατικές δημιουργίες παρουσιάζουν, αντίστοιχα, οι κατασκευαστές: Τάσος Κατσούρας, Απόστολος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Πετσιμέρης και Γεώργιος Ραχούτης, ενώ εντύπωση προκαλούν τα ξύλινα ποδήματα που κατασκευάζει ο Γιώργος Τσιούτσιας από τη Λάρισα και το ξύλινο ποδηλατικό κράνος που «ταξίδεψε» από την Αμερική μέχρι το χώρο της έκθεσης.

Με αφορμή την συγκεκριμένη έκθεση, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε την εφευρετική σκέψη του Απόστολου Αντωνόπουλου, ο οποίος παρουσιάζει δύο πρωτότυπες κατασκευές, με συνδημιουργό τον Θεόδωρο Σογλεμέζη. «Μου άρεσε πάντα το ποδήλατο, ασχολούμαι από μικρός και αφιερώνω τον ελεύθερο χρόνο μου στις κατασκευές. Δεν είμαι επαγγελματίας κατασκευαστής, διευκρινίζει ο ίδιος, αλλά ασχολούμαι με τις κατασκευές, προκειμένου να αξιοποιήσω δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μου».

Η πρώτη κατασκευή που παρουσιάζει στην έκθεση ποδηλάτου, είναι ένα διπλό, ξαπλωτό ποδήλατο, τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία του συγκεκριμένου ποδηλάτου έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο αναβάτες είναι σε ξαπλωτή θέση, ο ένας δίπλα στον άλλο. Διαθέτει πίσω ανάρτηση η οποία είναι ρυθμιζόμενη και επηρεάζει την ευελιξία του οχήματος, υδραυλικά δισκόφρενα εμπρός, μηχανικά δισκόφρενα πίσω και ανεξάρτητες ταχύτητες για τον κάθε αναβάτη ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει να ποδηλατεί, έτσι ώστε «η δύναμη και όση ενέργεια παράγει, να διοχετεύεται στον δρόμο» εξηγεί ο κατασκευαστής. Επίσης το όχημα έχει ρυθμιζόμενη πλάτη καθίσματος και ρυθμιζόμενο μπροστινό δισκοβραχίονα, για να ταιριάζει με τον σωματότυπο του κάθε αναβάτη.

Η δεύτερη κατασκευή που παρουσιάζει ο κ. Αντωνόπουλος στην ίδια έκθεση, είναι ένα συμβατικό ξαπλωτό ποδήλατο και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στον ηλεκτροκινητήρα που έχει προσαρμοστεί πάνω στην κατασκευή «για να ταξιδεύει πιο ξεκούραστα ο αναβάτης. Η κατασκευή αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα ενός ξαπλωτού ποδηλάτου και παράλληλα είναι άνετη η θέση οδήγησης», όπως αναφέρει ο κατασκευαστής.

Στις παράλληλες δράσεις της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, περιλαμβάνονται προβολές ποδηλατικών ταινιών, μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα το «Φανταστικό μου Ποδήλατο» που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης που απευθύνθηκε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, και παρουσιάζονται στην έκθεση έργα μαθητών από τα σχολεία: 1ο Δημοτικό Αγριάς, Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης, Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου – Πατητήρι, 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς – Άλλης Μεριάς.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου