ΤΟΠΙΚΑ

Εγκατάλειψη του κοιμητηρίου και υψηλά τέλη ταφής στη Ν. Αγχίαλο

εγκατάλειψη-του-κοιμητηρίου-και-υψηλ-474811

Συναισθηματικούς και οικονομικούς λόγους επικαλούνται κάτοικοι της Ν. Αγχιάλου που αντιδρούν στο ύψος των τελών ταφής και καταγγέλλουν την εγκατάλειψη του κοιμητηρίου της περιοχής τους. Αφήνουν δε αιχμές κατά της δημοτικής αρχής, ότι στόχος της είναι να μετατρέψει το κοιμητήριο σε παράρτημα του Κούκου. Σε επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

«Στον πρώην Δήμο Νέας Αγχιάλου με την υπ’ αρ. 107/1996 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ετέθη σε ισχύ κανονισμός λειτουργίας του Κοιμητηρίων, με ετήσιο τέλος 5.000 δρχ. – το ποσό στη συνέχεια διαμορφώθηκε σε 20 ευρώ. Η υποχρέωση του δήμου ήταν να φροντίζει για την καθαριότητα του χώρου και την προστασία του από κλοπές και βανδαλισμούς.

Μετά τη συνένωση με τον Βόλο, λάβαμε ατομικές ειδοποιήσεις, τον Δεκέμβριο του 2012, για την καταβολή 40 ευρώ για τα τέλη των ετών 2010 και 2011. Ήταν η μοναδική ειδοποίηση που λάβαμε. Παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο το Δημοτ. Συμβούλιο Βόλου με την 852/2012 απόφασή του ψήφισε τον Κανονισμό των Κοιμητηρίων: κοινός για το κοιμητήριο του Κούκου και τα περιφερειακά! Αποτέλεσμα: τα τέλη από 20 ευρώ πολλαπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 100 ευρώ!!! Από τότε όμως δεν πήραμε ποτέ ειδοποίηση για πληρωμή των τελών. Όσοι απευθυνθήκαμε στο Ταμείο για τακτοποίηση της ετήσιας οφειλής μας λάβαμε την απάντηση: “δεν υπάρχει κατάλογος είσπραξης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία”. Αδυναμία λοιπόν είσπραξης των τελών και συνεπώς καμία σχεδόν μέριμνα για καθαριότητα και φύλαξη του χώρου.

Το κοιμητήριο της Ν. Αγχιάλου έχει καταντήσει χώρος εγκατάλειψης και εστία μόλυνσης. Ας μας απαντήσει ο κ. αντιδήμαρχος: ποιο άλλο κοιμητήριο είναι σ’ αυτή την ελεεινή κατάσταση, γεμάτο σκουπίδια, αγριόχορτα, αδέσποτα σκυλιά, ανοιχτούς τάφους μετά τις εκταφές; Σε ποιο άλλο νεκροταφείο το δρομάκι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών-συγγενών έχει μετατραπεί σε δρόμο διέλευσης αγροτικών μηχανημάτων και φορτηγών; Ποιο άλλο κοιμητήριο μένει ανοιχτό και αφύλαχτο ακόμη και το βράδυ;

Για μη παρεχόμενες υπηρεσίες, η προηγούμενη δημοτ. αρχή, τον Δεκέμβριο του 2013, μείωσε τα ετήσια τέλη (για το 2014) σε 50 ευρώ. Για τις ίδιες ανύπαρκτες υπηρεσίες η τωρινή δημοτ. αρχή, στο τέλος του 2014, ανέβασε και πάλι τα τέλη σε 100 ευρώ. Μάλλον η νέα απόφαση του 2014 είναι απόφαση-ντροπή!

Η μετάθεση των ευθυνών στους προηγούμενους για τη μη είσπραξη των τελών είναι συνηθισμένο φαινόμενο: η θητεία Σκοτινιώτη από την ψήφιση του κανονισμού μέχρι τη λήξη της διήρκεσε είκοσι μήνες. Η τωρινή δημοτ. αρχή, που από την ανάληψη των καθηκόντων της (1-9-2014) μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους τριάντα δύο μήνες, τι έκανε; Προτίμησε να διεκδικήσει την πληρωμή αυξημένων αναδρομικών τελών εν μέσω της οικονομικής κρίσης και μάλιστα για μη παρασχεθείσες υπηρεσίες!!! Είναι η εκβιαστική πίεση για μαζικές εκταφές προτιμότερη; Και η λόγω εκταφών μείωση των εσόδων του Δήμου; Ή μήπως το “παραθυράκι” του προσφάτως ψηφισθέντος κανονισμού θα κάνει κάποια περιφερειακά κοιμητήρια παραρτήματα του Κούκου;

Όσο για το λεχθέν από τον κ. αντιδήμαρχο ότι “οι αντιδράσεις υποκινούνται για πολιτικούς λόγους” θεωρούμε ότι δεν αξίζει σχολιασμού. Θα πρέπει να το εκλάβουμε ως ευφυολόγημα ή συνηθισμένο αστεϊσμό. Οι λόγοι είναι συναισθηματικοί και οικονομικοί, όχι όμως πολιτικοί. Τα σχόλιά του περιέχουν ανακρίβειες, μη αληθή στοιχεία και προσβάλλουν τους κατοίκους της Ν. Αγχιάλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου