ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες έφυγαν στο εξωτερικό

βολιώτες-έφυγαν-στο-εξωτερικό-481137

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αύξηση 22% στις δηλώσεις αλλαγής φορολογίας εισοδήματος

Μάζεψαν τα πράγματά τους, έφυγαν στο εξωτερικό και τώρα προχώρησαν και στην αλλαγή της φορολογικής τους κατοικίας. Αύξηση, ύψους περίπου 22%, παρουσίασαν το 2016 οι αλλαγές φορολογικής κατοικίας στον Βόλο. Η φυγή, κυρίως νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι συνεχίζεται και φέτος με τον ίδιο αυξητικό ρυθμό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η οικονομική κρίση οδηγεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κυρίως νέων ανθρώπων, ζευγαριών, εκτός συνόρων. Ήδη στο α’ τετράμηνο του 2017 παρατηρείται αύξηση ύψους περίπου 10%, στην έκδοση διαβατηρίων σε ολόκληρο τον νομό, ποσοστό το οποίο δυστυχώς είναι «δύσκολο» να αποδοθεί σε ταξίδια αναψυχής ή λόγω σπουδών…

Τα εμπόδια, που προκαλεί η κρίση στην επαγγελματική αποκατάσταση, και η ανάγκη αποπληρωμής οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο φαίνεται ότι ανοίγει διάπλατα το δρόμο για το εξωτερικό.

Το 2016, 160 Βολιώτες άλλαξαν τη φορολογική τους κατοικία. Πρόκειται για τους Βολιώτες που έχουν ήδη φύγει από το 2015 και κατάφεραν και απορροφήθηκαν στη ξένη αγορά εργασίας. Η αλλαγή της φορολογικής κατοικίας επιτυγχάνεται όταν αποδεικνύεται εργασιακή απασχόληση τουλάχιστον έξι μηνών.

Ο αριθμός των Βολιωτών, που μετανάστευσαν, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των εν λόγω δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους μετανάστες έφυγαν με τις συντρόφους τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και με τις οικογένειές τους ολόκληρες. Το 2015 αντίστοιχα οι δηλώσεις φορολογικής κατοικίας που έγιναν στην Εφορία Βόλου ήταν 130, ενώ από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα 47.

Ο αριθμός των Βολιωτών που εντός του 2017 πήραν τη μεγάλη απόφαση και έκαναν το βήμα εξόδου από τη χώρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς.

Τα στοιχεία για τα διαβατήρια

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, στον αριθμό έκδοσης διαβατηρίων. Το 2016 σε σχέση με το 2015 καταγράφηκε αύξηση ύψους 35%. Το πρώτο τετράμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016, αντίστοιχα, η αύξηση αυτή είναι 10%.

Οι κάτοικοι της Μαγνησίας, που χρειάστηκαν να βγάλουν διαβατήριο για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, λόγω σπουδών ή ταξιδιών αναψυχής, ή επειδή αποπειρώνται να αλλάξουν την καθημερινότητα της ζωής τους με νέους όρους ποιότητας και μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι πολλαπλάσιοι.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του 2015 εκδόθηκαν 884 διαβατήρια, το α’ τετράμηνο του 2016 εκδόθηκαν 1.200 διαβατήρια και το πρώτο τετράμηνο του 2017 εκδόθηκαν 1.330 διαβατήρια.

Ολόκληρο το 2015 εκδόθηκαν 3.251 διαβατήρια, ενώ το 2016 εκδόθηκαν 4.240 διαβατήρια. Αν και στοιχεία για τον ακριβό αριθμό των αιτούντων έκδοσης διαβατηρίων για εργασία στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπάρχουν, ωστόσο η εν λόγω αύξηση αποδίδεται ευθέως στην οικονομική κρίση και τις τάσεις φυγής που αυτή προκαλεί.

Το προφίλ των μεταναστών

Νέοι σε ηλικία με εφόδια ειδικών σπουδών είναι οι περισσότεροι από τους Βολιώτες που φεύγουν στο εξωτερικό για εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι. Βρίσκονται στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας και επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τους όρους ποιότητας της καθημερινότητάς τους.

Η διάρκεια της κρίσης, όπως λέει η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, έχει πλέον εξανεμίσει κάθε ελπίδα για απορρόφηση στην αγορά εργασίας. «Η χώρα μας έχει υψηλό επίπεδο σπουδών, το οποίο αναγνωρίζεται τόσο στην Ευρώπη και την Αμερική, όσο και σε άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή. Πραγματικά, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας νέοι συνάδελφοι να δυσκολεύονται να βρουν εργασία στη χώρα και να γίνονται ανάρπαστοι στο εξωτερικό», είπε η ίδια.

Η ροή μετανάστευσης παρατηρείται κυρίως στα νέα παιδιά, τα οποία με το που λαμβάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψάχνουν απευθείας για δουλειά στο εξωτερικό, αλλά και στη μέση ηλικία, καθώς πριν την κρίση πολλοί άνθρωποι δεσμεύτηκαν με υποχρεώσεις, τις οποίες σήμερα δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τους πραγματικούς δείκτες ανεργίας και να δουλέψει προς την πραγματική ανάπτυξη, διαφορετικά η σύγχρονη μετανάστευση δεν πρόκειται να σταματήσει», είπε η ίδια.

Τη μετανάστευση στον κλάδο της υγείας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης. Κυρίως στην Αθήνα τόνισε ότι λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. «Το κύμα φυγής αφορά σε νέους γιατρούς. Στα νοσοκομεία οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι λίγες, ενώ η επαγγελματική δραστηριοποίηση στον ιδιωτικό τομέα είναι δύσκολη, καθώς η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χωλαίνει, ενώ και το καινούργιο νομοσχέδιο δεν παρέχει εγγυήσεις, ώστε να υπάρχουν κίνητρα», εξήγησε.

Οι τόποι προορισμού

Γερμανία και Αγγλία επιλέγουν οι περισσότεροι από τους μετανάστες. Ενδιαφέρον υπάρχει και για Ολλανδία, Κύπρο, Ισπανία, Καναδά, Αυστραλία. Κάποιοι φεύγουν και για Νιγηρία, Ταϊβάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αποδοχές πάντως δεν είναι και τόσο μεγάλες, καθώς τα ενοίκια στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δηλώνονται, αν και οι αποδοχές μπορεί να φτάνουν σε μηνιαία βάση και τις 6.000 ευρώ, ωστόσο η επιβίωση καλύπτει ένα μεγάλο μέρος αυτών που μπορεί να φτάνει και τις 5.000 ευρώ.

Ορισμένοι, πάντως, κατάφεραν και βρήκαν περιζήτητες δουλειές σε εταιρείες με πραγματικά μεγάλες αποδοχές. Λογιστής σε εταιρεία στο Βέλγιο έχει καταφέρει να έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 100.000 ευρώ. Γιατροί σε ορισμένες ειδικότητες όπως χειρουργοί έχουν αποδοχές 70.000-80.000 ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές, όμως η πλειοψηφία των μεταναστών κυρίως οι εργάτες σε εργοστάσια, καφέ, εστιατόρια μπαρ έχουν ετήσιες αποδοχές ύψους 15.000-16.000 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου