ΤΟΠΙΚΑ

Το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων για την Εργατική Πρωτομαγιά

το-αγωνιστικό-ραντεβού-των-εργαζομέν-481189

9.30π.μ Πλατεία Ελευθερίας, ΕΚΒ-ΑΔΕΔΥ, 10.00 Πλ. Πανεπιστημίου, το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, και 10.00π.μ ΕΛΤΑ, συλλογικότητες και κινήματα

Με σύνθημα «δεν είναι αργία είναι απεργία», οι εργαζόμενοι του Βόλου τιμούν σήμερα Δευτέρα την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται είναι τρεις: 9.30π.μ. Πλατεία Ελευθερίας, ΕΚΒ-ΑΔΕΔΥ, 10.00π.μ. Πλ. Πανεπιστημίου το ΠΑΜΕ Μαγνησίας και 10.00π.μ. ΕΛΤΑ συλλογικότητες και κινήματα.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Στην ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος, τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο από τις κυβερνήσεις ειδικά στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης, αλλά από τους λαϊκούς αγώνες, από τους αγώνες των εργαζομένων.

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ επίσης αφήνει αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική που άσκησαν, ενώ γίνεται αναφορά και στο δημοψήφισμα του 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας να δηλώνει πως «ο ελληνικός λαός απάντησε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους δρόμους και τις πλατείες, με την ιστορική νίκη της Αριστεράς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τη σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα».

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά εκδόθηκε και από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλο που τονίζει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στη βάση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένο», και πως, «η επαναφορά και η ενδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων απομονώνοντας ακραίους κύκλους εντός και εκτός της χώρας που απεργάζονται την πλήρη απορρύθμισή τους».

Με τη σειρά του Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας εξάλλου επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «ο δημοσιογραφικός κλάδος απειλείται με αφανισμό καθώς τα προβλήματα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις», και καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος μαζί με όλους τους εργαζόμενους στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Η Γ.Γ. του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μαρ. Χρυσοβελώνη, αναφέρει πως «η φετινή πρωτομαγιά αποτελεί αφορμή για να θυμηθούμε πως ο λαός κάθε νίκη την κέρδισε με θυσίες και αγώνες, με ενότητα και κοινή δράση».

Ανακοινώσεις ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς εκδόθηκαν επίσης από πρωτοβάθμια συνδικάτα του Βόλου.

«Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν υιοθετήσει το Μνημόνιο και τα άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα που το συνοδεύουν, διαλύοντας την οικονομία μας, την παραγωγή μας, όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και τις εργαζόμενες τάξεις του τόπου και ιδίως τους μισθωτούς εργαζόμενους», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Οι απάνθρωπες μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ο οικονομικός και ασφαλιστικός στραγγαλισμός μας, η απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασής μας, αποτυπώνουν την “μαύρη αλήθεια”, που τη ζούμε όλοι μας», σημειώνει από την πλευρά του το Σωματείου Εργαζομένων στον επισιτισμό ενώ ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τσιμεντοβιομηχανιών επισημαίνει πως «η 1η Μάη είναι ημέρα που θα πρέπει να τιμήσουμε την απεργιακή συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας».

Τέλος η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας με τη σειρά της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Υπάρχει άλλος δρόμος, που δεν είναι μόνο ανατρεπτικός στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο, αλλά και ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο ΜΟΖΑ Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Εκπρόσωποι ταξικών σωματείων και της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Βόλο. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συζήτησαν με τους πρόσφυγες για την Εργατική Πρωτομαγιά, παρουσίασαν, κάνοντας ιστορική αναδρομή, στους πρόσφυγες τους αγώνες των εργατών για το οχτάωρο, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην εκμετάλλευση. Μίλησαν για την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως παγκόσμιας ημέρας εργατικών διεκδικήσεων, καθώς επίσης και για την Πρωτομαγιά του ’36 στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως και για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του ’44. Ακόμη αναφέρθηκαν στους αγώνες του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ στην Ελλάδα ενάντια στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, για την αύξηση των κερδών.

Έκαναν επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στη Συρία, τονίζοντας ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή που φέρνει άγρια εκμετάλλευση, εξαθλίωση των εργαζομένων καθώς επίσης πολέμους και προσφυγιά για το ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, το αιματηρό χάραγμα των συνόρων»

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, και επανέλαβαν πως το ΠΑΜΕ διεκδικεί να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου