ΤΟΠΙΚΑ

Ανέτοιμη για τα POS η αγορά του Βόλου

ανέτοιμη-για-τα-pos-η-αγορά-του-βόλου-482124

Απροετοίμαστη βρίσκει σημαντική μερίδα της αγοράς του Βόλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε προχθές, και που προβλέπει υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε 85 κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων έως τις 27 Ιουλίου. Ο Τειρεσίας και τα χρέη που πνίγουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να χάσουν το μεροκάματό τους λόγω κατασχέσεων, λειτουργούν ως «φρένο» στην εγκατάσταση των μηχανημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε προχθές, η προθεσμία εγκατάστασης και λειτουργίας POS εκπνέει στις 27 Ιουλίου.

Στην εμπορική αγορά της πόλης, σύμφωνα με τον οικονομικό επόπτη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Αποστόλη Οντόπουλο, ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου το 35% έως 40% των μαγαζιών δεν διαθέτουν POS. «Πολλοί συνάδελφοι, είτε λόγω Τειρεσία είτε επειδή έχουν χρέη και κινδυνεύουν με κατασχέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δεν έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση ΡΟS. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν κινδυνεύουν μόνο από πρόστιμα. Είναι στον αέρα, καθώς δίνονται κίνητρα στους καταναλωτές να κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος και την ίδια ώρα δεν εξασφαλίζεται τρόπος για τους επαγγελματίες να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους», σημείωσε ο κ. Οντόπουλος.

Λιγοστά είναι και τα ιατρεία της περιοχής που έχουν φροντίσει για την εγκατάσταση POS για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους, που επιθυμούν να πληρώσουν επισκέψεις και θεραπεία μέσω καρτών για να χτίσουν το αφορολόγητό τους. «Εκτιμώ ότι σιγά-σιγά θα εγκατασταθούν POS στο σύνολο των ιατρείων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Πρόδρομος Χριστοφορίδης.

Στην εστίαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννη Γρηγορίου, υπολογίζεται ότι το 70% των καταστημάτων δεν έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση POS, ακριβώς λόγω χρεών των επιχειρήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, ο κλάδος είναι έτοιμος να προσφύγει στον εισαγγελέα. «Θα ζητήσουμε νομική προστασία. Γιατί να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση POS κι άρα η τηλεφωνική σύνδεση; Εμείς θα χάσουμε τον πελάτη που θέλει να πληρώσει με κάρτα και δεν θα εξυπηρετηθεί», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου.

Τα POS άρχισαν δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους και στην εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Κων. Γιαβάρας, ανέφερε ότι προς το παρόν λίγα είναι τα φροντιστήρια που έχουν φροντίσει να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα, για να μπορούν να δέχονται συναλλαγές με κάρτες.

POS ακόμη και στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ προβλέπει η υπουργική απόφαση, το θετικό όμως σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων, κ. Σωκράτη Βαρακλιώτη, είναι ότι στα πρακτορεία το κόστος των συναλλαγών με κάρτα το επιβαρύνεται ο ΟΠΑΠ.

Ελεγχοι και πρόστιμα

Σημειώνεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όσους αμελήσουν να εγκαταστήσουν POS στις επιχειρήσεις τους. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα κοινοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην αρμόδια για τους ελέγχους Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κατάλογο με τα ΑΦΜ των υπόχρεων εγκατάστασης και στοιχεία, από τα οποία θα προκύπτει η δυνατότητα ή μη αποδοχής πληρωμών με κάρτα. Όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει τζίρος με ηλεκτρονικές πληρωμές, ειδικά κλιμάκια ελέγχου θα κάνουν «έφοδο». Στους ελέγχους καλούνται να συνδράμουν και οι πολίτες, καταγγέλλοντας όσους δεν έχουν POS, ενώ βάσει νόμου έπρεπε να το έχουν εγκαταστήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου