ΤΟΠΙΚΑ

Ειδικές αποστολές… στις Αλυκές

ειδικές-αποστολές-στις-αλυκές-482185

Συνεργείο τριών με ειδικές στολές, γάντια, μάσκες και γυαλιά, βρέθηκε χθες στην περιοχή των Αλυκών, προκειμένου να απομακρύνουν από δημόσιο χώρο στέγη αμιάντου, που πέταξε ασυνείδητος. Η επιχείρηση θύμισε… ειδικές αποστολές μέχρι να απομακρυνθεί η πλάκα ελενίτ από το σημείο που βρισκόταν πεταμένη άγνωστο για πόσες ημέρες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ύπαρξη της στέγης από ελενίτ, διαστάσεων 3μ. Χ 1μ., που όμως ήταν σπασμένη σε μικρότερα κομμάτια του ενός μέτρου, κατήγγειλαν περίοικοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Βρισκόταν στο γεφυράκι ανάμεσα από την πλαζ και το πάρκο των Αλυκών, σε κοινή θέα.

«Το ελενίτ, σύμφωνα με επιστήμονες έχει βρεθεί ότι περιέχει αμίαντο, η ύπαρξη του οποίου κρίνεται επικίνδυνη – καρκινογόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος.

Δεδομένου ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν διαθέτει τα μέσα και την εξειδίκευση για την ασφαλή απομάκρυνση και καταστροφή τέτοιων υλικών, ο κ. Πράττος, αναζήτησε πιστοποιημένες εταιρείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να απομακρυνθεί το επικίνδυνο υλικό.

Χθες το πρωί, συνεργείο από εταιρεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο σημείο.

Εργαζόμενοι φορώντας ειδικές μπλε στολές, μάσκα, γυαλιά, γάντια, ψέκασαν το σημείο όπου βρισκόταν η πλάκα αμιάντου με ειδικό υγρό πριν τη σηκώσουν. Στη συνέχεια την απομάκρυναν, την τοποθέτησαν σε ειδική συσκευασία και τη φόρτωσαν στο φορτηγό.

Οι ίδιοι σκούπισαν στο σημείο και ψέκασαν και πάλι με το ειδικό υγρό, πριν φύγουν για να οδηγήσουν τα υλικά προς καταστροφή σε ειδικούς χώρους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η ύπαρξη του συνεργείου, προκάλεσε το ενδιαφέρον περιοίκων που παρακολούθησαν ολόκληρη κινητοποίηση για την απομάκρυνση της στέγης από ελενίτ. Δήλωσαν ωστόσο άγνοια για τον ασυνείδητο ρυπαντή, που παράτησε το άχρηστο γι’ αυτόν, επικίνδυνο όμως για τη δημόσια υγεία υλικό στη μέση του δρόμου.

«Φροντίσαμε να απομακρύνουμε το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία υλικό σύμφωνα με τους κανόνες και τις προδιαγραφές ασφαλείας που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Πράττος, επισημαίνοντας ότι αυτή η επιχείρηση κόστισε περίπου 300 ευρώ + Φ.Π.Α. στα δημοτικά ταμεία, από τη στιγμή που δεν εντοπίστηκε ο ρυπαντής για να χρεωθεί ο ίδιος το κόστος της απομάκρυνσης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όπως έλεγαν στελέχη της εταιρείας, σπανίως δήμοι φροντίζουν να απευθύνονται σε πιστοποιημένες εταιρείες για την απομάκρυνση τέτοιων υλικών, όταν πρόκειται για μικρά κομμάτια. Η διαδικασία φαίνεται να ακολουθείται μόνο όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου