ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ο Ηλίας Μαμαλάκης

στον-βόλο-ο-ηλίας-μαμαλάκης-482224

Κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της μαγειρικής και των γεύσεων είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος θα βρεθεί στον Βόλο την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή το πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Αρωματικά φυτά και βότανα από την αρχαιότητα ως σήμερα», που θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Μαΐου στο Valis Resort της Αγριάς. Ο διακεκριμένος σεφ και γευσιγνώστης, μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το νέο του συγγραφικό βήμα που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του παραπάνω συνεδρίου και δηλώνει λάτρης της Μαγνησίας, την οποία χαρακτηρίζει ευλογημένο τόπο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της έκδοσης «Τρώμε και ομορφαίνουμε» των εκδόσεων «ΑΡΜΟΣ» από τους συγγραφείς Δημήτριο Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη, το οποίο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και κάνει κυριολεκτικά θραύση.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη έκδοση, ο κ. Μαμαλάκης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο βήμα συνεργασίας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει είκοσι προϊόντα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, όπως η ελιά, το αμύγδαλο, η σταφίδα, το ελαιόλαδο και πολλά ακόμη, ενώ έπεται και δεύτερη έκδοση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, με είκοσι ακόμη παραδοσιακά προϊόντα.

«Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, ως βιοχημικός αναλύει οργανοληπτικά τα προϊόντα και αναλύει τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία, και με τη σειρά μου τα χρησιμοποιώ για την παρασκευή φαγητού με όσο πιο σιγανή φωτιά μπορώ, και χρησιμοποιώντας, όσο είναι δυνατόν, παραδοσιακά σκεύη, γιατί πιστεύουμε ότι η τεχνολογία, καταστρέφει τα οργανοληπτικά στοιχεία στα τρόφιμα. Γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε να παρασκευάσουμε πουρέ χρησιμοποιώντας πιρούνι για τις βρασμένες πατάτες ή να χτυπάμε στο γουδί το σκόρδο», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης δηλώνει απερίφραστα λάτρης της Μαγνησίας, ενώ υπογραμμίζει ότι «έχετε το Πήλιο που δίνει τα καλύτερα ροδάκινα του κόσμου τα λεμονάτα, έχετε τα φιρίκια, τα μήλα, την εμπειρία του τσιπουρομεζέ που δεν έχει κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Πολλές φορές αξίζει τον κόπο να φύγει κανένας από μακριά και να έρθει στον Βόλο για να δοκιμάσει αυτούς τους καταπληκτικούς μεζέδες που κάνετε, τα παραδοσιακά φαγητά και τα υπέροχα θαλασσινά».

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει σχετικά με την εστίαση και την επιχειρηματικότητα, ο διακεκριμένος γευσιγνώστης τονίζει ότι «αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να επενδύσει σε μια επιχείρηση, τότε θα απασχολήσει ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά, έχουν ειδικότητα στη μαγειρική και θα τους πάει ένα βήμα μπρος».

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι «η κουζίνα είναι σαν ένα ποταμάκι που ρέει και στο πέρασμά του μαζεύει πετραδάκια και αφήνει πετραδάκια. Άρα, έχουμε μια νέα ελληνική κουζίνα, προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα».

Σημαντικό συνέδριο

Το πανελλήνιο συνέδριο για τα βότανα και τα αρωματικά συγκεντρώνει κορυφαίους ομιλητές και είναι ανοιχτό για το κοινό. Διοργανώνεται από το Σωματείο οι «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου», σε συνεργασία με τους φορείς: «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που υλοποιεί δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού» με τίτλο: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τοξικολογίας Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, και τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο θα εξετάσει το τεράστιο αυτό θέμα, σε επτά θεματικές ενότητες: Η βοτανική στην αρχαιότητα, η βοτανική στα νεότερα χρόνια. Αρωματικά φυτά και βότανα στη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών. Καλλιέργειες και καλές πρακτικές στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων. Βότανα του Πηλίου: Τουριστικές και αναπτυξιακές διαστάσεις. Τα βότανα στην εκπαιδευτική διαδικασία και υγεία, διατροφή, αρωματικά φυτά και βότανα.

Πρόεδρος του συνεδρίου είναι η πρόεδρος των «Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου», Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός, μουσειοπαιδαγωγός. Την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν οι: Δρ. Αδρύμη-Σισμάνη Βασιλική, Δρ. Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου Αργυρούλα, Δρ. Καπανιάρης Αλέξανδρος, Δρ. Κουρέτας Δημήτριος, Δρ. Πρασσά Αννίτα.

Την οργανωτική επιτροπή στελεχώνουν οι: Μπαρτζιώκα Κερασία, Τσούκας Νικόλαος, Χαμούλια Όλγα, Χάρλας Γεώργιος, Γραμματή Μακέλη, Αγγελόπουλος Νικόλαος, Κανταράκη Σοφία, Μπέκα Αποστολία, Παπαγγελή Φωτεινή, Πλαγεράς Αντώνιος και Θεοδώρου Μένη.

Στο μεταξύ, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, δίνεται η ευκαιρία σε επαγγελματίες και εταιρείες να εκθέσουν σε ειδικό χώρο, εντός του ξενοδοχείου, τα προϊόντα τους, τα οποία έχουν σχέση με βότανα και αρωματικά φυτά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου