ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιακή αναπαράσταση σπιτιού Ρομά στο Μουσείο της Πόλης στον Βόλο

εντυπωσιακή-αναπαράσταση-σπιτιού-ρο-482692

Η καθημερινότητα των Ρομά, τα ήθη και έθιμά τους, προβάλλουν ανάγλυφα μέσω της έκθεσης που άνοιξε χθες τις πύλες της στην τοπική κοινωνία, για να αφηγηθεί με φωτογραφίες και χρηστικά αντικείμενα, τη μακρόχρονη πορεία τους στον χρόνο.

Εντύπωση προκαλεί, εξάλλου, το πιστό αντίγραφου Ρομά σπιτιού που διαμορφώθηκε στο χώρο της έκθεσης, και προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς σε κάθε γωνιά του υπάρχουν αυθεντικά αντικείμενα από την καθημερινότητα των οικογενειών που κατοικούν στις περιοχές του Αλιβερίου και της Αγίας Παρασκευής.

«Τα παλιά όμορφα χρόνια: στιγμιότυπα από τη ζωή των ΡΟΜΑ στον Βόλο» πρωταγωνιστούν στην πρωτότυπη έκθεση που συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Κέντρο Στήριξης Ρομά της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι Ρομά που παραβρέθηκαν χθες στα εγκαίνια της έκθεσης, εξέφρασαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους, διότι γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η εκδήλωση, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε τα ήθη και έθιμά μας, να δει ο κόσμος πως είναι μια παράγκα που συνήθως ζουν οι περισσότεροι. Είναι σημαντικό να δει ο κόσμος του Βόλου ότι υπάρχει ζωή και στο Αλιβέρι», όπως ανέφερε ο Πασχάλης Καρακώστας, κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει με την τοπική κοινωνία υποστηρίζεται από σημαντικές δομές, όπως το Κέντρο Στήριξης Ρομά της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, που αναπτύσσει ευρεία δράση. Η Ειρήνη Φραγκούλη, η οποία εργάζεται ως διαμεσολαβήτρια στη συγκεκριμένη δομή, επεσήμανε από την πλευρά της ότι «αυτή η έκθεση μας θυμίζει όμορφα παλιά χρόνια. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο το πώς ζούσαμε αλλά και στα παιδιά που δεν το γνωρίζουν, γιατί χάνεται. Θέλω να πω στον κόσμο, ότι είμαστε όλοι ίδιοι και τους προτρέπω να δεχθούν αυτό που είμαστε».

Τον ενθουσιασμό τους εξέφρασαν παράλληλα οι «Ρομαλέοι», η ομάδα των Ρομά που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταφέροντας τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους. Μιλώντας εκ μέρους των «Ρομαλέων» ο Στέργιος Καρακώστας, τόνισε ότι «με αυτή την έκθεση θέλουμε να δείξουμε την κουλτούρα μας, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ρομά, και να γνωρίσει η τοπική κοινωνία ότι υπάρχει και αυτή η κουλτούρα, όπως, άλλωστε, τα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου