ΤΟΠΙΚΑ

Η ελπίδα στα μάτια τους…

η-ελπίδα-στα-μάτια-τους-483912

Στον Βόλο φιλοξενείται μια συγκλονιστική φωτογραφική έκθεση με πρόσωπα παιδιών και εφήβων προσφύγων τα οποία φορούν μάσκες, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, το οποίο υλοποίησε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μαζί με τα παραπάνω παιδιά που διαβιούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό και στο Ελληνικό ΙΙΙ.

Η λαχτάρα στο βλέμμα των παιδιών και η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο είναι ευδιάκριτες πίσω από τις μάσκες που καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Στα προχθεσινά εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμό οι: Ιωάννα Λαλιώτου, αν. πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάγδα Βίτζου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Μαγνησίας, Ελένη Μπαρμπουδάκη, εκπαιδευτικός ΔΥΕΠ Βόλου, Πάνος Χριστοδούλου, διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Βιόλα Γκιόκα, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού και του Ελληνικού Ι & ΙΙΙ.

Μεταφέροντας την προσωπική της εμπειρία από την επικοινωνία με τα 20 προσφυγόπουλα που παρακολουθούν μαθήματα στην τάξη υποδοχής προσφύγων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, η κ. Βίτζου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα παιδιά έχουν όνειρα για το μέλλον, ζουν την κάθε μέρα, τους διακρίνει η λαχτάρα της μάθησης. Θέλουν να μάθουν την ελληνική και την αγγλική γλώσσα, θέλουν να περνούν καλά στο σχολείο, να έχουν χρήσιμες εμπειρίες και ονειρεύονται να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι».

Παράλληλα η ίδια υπογραμμίζει ότι είναι συγκινητική η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει σχολική διαρροή, τα παιδιά πηγαίνουν με λαχτάρα στο σχολείο και «μόλις με δουν, μου λένε φωναχτά ««ελάτε σχολείο» χρησιμοποιώντας τη φράση που τους λέω κάθε μέρα».

Η λαχτάρα στα μάτια των παιδιών, τα δικά τους δυνατά μηνύματα ζωής και ελπίδας, αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της έκθεσης, που συγκινεί αγγίζει την ψυχή του θεατή. Άλλωστε, τα παιδιά, όπου κι αν βρίσκονται, είναι παιδιά με όνειρα και όρεξη να μάθουν, να βιώσουν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Η έκθεση που ταξίδεψε στον Βόλο, ιχνηλατεί με ευαισθησία τις ψυχές των παιδιών, και είναι χρήσιμο να την επισκεφτούν όλοι. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 9.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου