ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες μαθητές έφτιαξαν σεισμογράφο – ρομπότ

βολιώτες-μαθητές-έφτιαξαν-σεισμογρά-486596

Έναν σεισμογράφο-ρομπότ, που ανιχνεύει τις δονήσεις, τις επεξεργάζεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και δίνει αρκετά αξιόπιστες μετρήσεις, δημιούργησαν δέκα μαθητές του Βόλου, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών της ομάδας ΤΑΛΩΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατάφερε να ξεχωρίσει για μία ακόμη φορά. Η ομάδα ΤΑΛΩΣ, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή, μέσα από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό Astro Pi, στο πλαίσιο του οποίου κατέθεσε ιδέα πειράματος, το οποίο επιλέχθηκε για να διεξαχθεί από αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτή τη φορά, διακρίθηκε σε διαγωνισμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και βραβεύεται.

Ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός είχε θέμα «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» και απευθυνόταν σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ομάδες μαθητών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους κατασκεύασαν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και να καταγράψουν την όλη διαδικασία, σε μία παρουσίαση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Οι σχολικές ομάδες υπέβαλαν τις εργασίες τους προς αξιολόγηση από ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών μέχρι την 15η Απριλίου 2017.

Η αξιολόγηση των εργασιών έγινε από επιστημονική επιτροπή με κριτήρια όπως η ποιότητα, η επιστημονική ορθότητα, η παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η αντίληψη της πολιτικής προστασίας.

Έπειτα από τη διαδικασία της κρίσης, επιλέχθηκαν οι δέκα καλύτερες εργασίες και οι σχολικές ομάδες θα βραβευθούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σημειώνεται ότι τα κόστη μετακίνησης και διαμονής των ομάδων καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα «Schools Study Earthquakes» και «Ark of Inquiry».

Στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» συνολικά έλαβαν μέρος 25 σχολικές ομάδες με τη συμμετοχή 147 μαθητών και 39 εκπαιδευτικών από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας.

Ανάμεσά τους η ομάδας ΤΑΛΩΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ήταν η μοναδική που δημιούργησε σεισμογράφο-ρομπότ και εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή, η οποία την ενέταξε στην πρώτη δεκάδα των ομάδων που θα βραβευτούν.

«Κάθε ομάδα μπορούσε να δημιουργήσει τον δικό της σεισμογράφο, που μπορούσε να είναι από ζωγραφική μέχρι κατασκευή. Εμείς δημιουργήσαμε σεισμογράφο-ρομπότ, ο οποίος καταγράφει τις δονήσεις, αναλύει τα δεδομένα μέσω υπολογιστή και βγάζει αρκετά καλά αποτελέσματα», ανέφερε ο εκπαιδευτικός της Ομάδας ΤΑΛΩΣ, Γιώργος Πρώιας.

Η εκδήλωση για τη βράβευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 10:00 το πρωί, στο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο.

Την εκπαιδευτική ομάδα απαρτίζουν οι Γεώργιος Πρώιας, Σπύρος Κούριας, Απόστολος Ξενάκης, Γιώργος Ζαμπέτογλου. Επίσης συμμετείχε συμβουλευτικά ο κ. Ιωάννης Τσατσαράγκος

Την ομάδα μαθητών απαρτίζουν οι: Βαρβάρα Κουτσίκου μαθήτρια της Β’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Βόλου, Βασίλης Μηλαράς μαθητής της Στ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Κωνσταντίνος Κόκκαλης μαθητής της Ε’ δημοτικού των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρισας, Αντώνης Ψιλοβίκος, μαθητής στη Στ’ τάξη του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Κωνστανίνος Παπαναστασίου μαθητής της Στ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Σπύρος Μπαμπαλέκος μαθητής της Στ’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Γιάννης Γιαννούλας μαθητής της Β’ τάξης στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου, Στράτος Ευτυχιάδης μαθητής στη Γ’ τάξη του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου Προμηθέας Βόλου, Γιώργος Σπηλιώπουλος μαθητής της Γ’ τάξης στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου και Χαρά Απλαντή μαθήτρια της Α’ τάξης στο Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου