ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχος στην ΑΓΕΤ από Κλιμάκιο της Περιφέρειας

ελεγχος-στην-αγετ-από-κλιμάκιο-της-περ-486634

Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων με τη συμμετοχή επιθεωρητών περιβάλλοντος μετέβη χθες στην ΑΓΕΤ για να πραγματοποιήσει έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος μετά από αίτηση της ίδιας της εταιρείας ήταν 24ωρος (ολοκληρώνεται σήμερα), και αφορά σε μετρήσεις στους αέριους ρύπους που εκπέμπονται, ενώ το εργοστάσιο καίει RDF με ειδικό μηχάνημα της εταιρείας. Το αποτέλεσμα του ελέγχου θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος είχε ζητηθεί από το ίδιο το Κλιμάκιο σε συνέχεια της πρώτης αυτοψίας που έγινε τον Μάρτιο. Το Κλιμάκιο αναμένει παράλληλα σειρά από στοιχεία από την ΑΓΕΤ, για να καταλήξει σε οριστικό πόρισμα για την καύση του RDF.

Ειδική συνεδρίαση στον Βόλο για την ΑΓΕΤ

Δεν συζητήθηκε τελικά χθες η επερώτηση των «Θεσσαλών Συμπολιτεία» που είχε θέμα την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρείας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στο οποίο παρέστη και διαμαρτυρήθηκε αντιπροσωπεία από σωματεία και φορείς της πόλης, ενώ παράλληλα διεξαγόταν 24ωρος έλεγχος στην ΑΓΕΤ από Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, με τη συμμετοχή επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, αλλά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, δεσμεύτηκαν ότι το θέμα της καύσης RDF θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση, όπως έγινε γνωστό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα πραγματοποιηθεί σύντομα και συγκεκριμένα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, με πιθανότερο τόπο διεξαγωγής το ΤΕΕ Μαγνησίας. Για την ΑΓΕΤ είχε υποβάλλει επερώτηση και η Λαϊκή Συσπείρωση, και η περιφερειακή παράταξη είχε λάβει την ίδια απάντηση.

«Ανέτοιμοι να συζητήσουν το θέμα»

Η αναβολή της συζήτησης του θέματος προκάλεσε την αντίδραση της Θεσσαλών Συμπολιτεία. Με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη αναφέρει: «αποδεικνύεται ότι είναι ανέτοιμοι να συζητήσουν το θέμα, παρά το γεγονός ότι είχαν όλο τον χρόνο, τα χρόνια θα λέγαμε, να δράσουν και να μας αναλύσουν τις ενέργειες που προώθησαν για να προστατεύσουν το περιβάλλον, όπως έχουν την αρμοδιότητα».

Η παράσταση διαμαρτυρίας

Τα μέλη της αντιπροσωπείας των φορέων και συλλόγων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Με το ψήφισμα, το Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», το Συνδικάτου Τροφίμων Ποτών Μαγνησίας, η Ένωση Τύπου Χάρτου Μαγνησίας, το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Μαγνησίας, και μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου, ζητούν απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

«Με την απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις μετέπειτα τροποποιήσεις, που ενέκριναν διαδοχικά οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ΑΓΕΤ μετατρέπει την πόλη σε έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων. Για τα κέρδη ενός επιχειρηματικού ομίλου δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός να θυσιαστεί η υγεία και ζωή των κατοίκων, τα οποία αντιμετωπίζονται ως κόστος.

Απορρίπτουμε κάθε απόπειρα να προχωρήσει η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη. Δεν διαπραγματευόμαστε τα επίπεδα καύσης RDF/SRF, δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για το αν τα επίπεδα καύσης είναι σύννομα με την ευρωπαϊκή ή την εθνική νομοθεσία. Εξάλλου, με βάση αυτές δόθηκαν οι κατάπτυστες άδειες στην ΑΓΕΤ, με βάση τις οποίες στον Βόλο θα καίγονται τόσα επικίνδυνα υλικά όσα καίγονται στο 1/6 όλης της Ε.Ε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, ζητούν να σταματήσει η καύση του επικίνδυνου petcoke και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τις βιομηχανίες της περιοχής που επιβαρύνουν την ιδιαίτερα επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του Βόλου, να προστατευτούν τα επίγεια και τα υπόγεια ύδατα και να εξασφαλιστεί η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες.

«Η μεταφορά της συζήτησης για το ζήτημα της ΑΓΕΤ σε ειδική συνεδρίαση στον Βόλο, πρέπει να μετατραπεί σε μια μαζική κινητοποίηση όλων των λαϊκών οικογενειών της πόλης, με κύριο αίτημα την απαγόρευση της καύσης των επικίνδυνων υλικών από την ΑΓΕΤ», σημειώνουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου