ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα εκατομμυρίων διεκδικεί το Π.Θ.

ερευνα-εκατομμυρίων-διεκδικεί-το-π-θ-486866

Δεκάδες ερευνητικές προτάσεις ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο της πίτας των 140 εκατ. ευρώ, που είναι προϋπολογισμός του πρώτου κύκλου του ενιαίας δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΤΠΑ και στόχο έχει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και την καινοτομία τους μέσα από την επιστημονική έρευνα. Στο πλαίσιο αυτό, μία εταιρεία μπορεί να υποβάλλει είτε μόνη της σχέδιο, είτε σε σύμπραξη με άλλες εταιρείες, ή σε σύμπραξη με πανεπιστήμια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Εχει γίνει πλέον συνείδηση, ότι το νέο παραγωγικό σύστημα της χώρας δεν μπορεί να στηριχθεί σε παλιά υλικά. Για να γίνει ανταγωνιστικό θα πρέπει να εισάγουμε γνώση και νέες ιδέες στην παραγωγή. Η επιστήμη θα πρέπει να συμβαδίζει με την παραγωγή και τώρα είναι η ευκαιρία για να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες», υπογράμμισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Πετράκος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο ξενοδοχείο Ξενία, για την παρουσίαση της δράσης.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο ίδιος στον χαιρετισμό του, το Π.Θ. δραστηριοποιείται ήδη έντονα σε αυτή την κατεύθυνση με πολλές ερευνητικές προτάσεις. «Θα πρέπει να περιμένετε από εμάς πολλά σχέδια», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη, αρμόδιο για θέματα έρευνας, κ. Ζήση Μαμούρη, στόχος του Π.Θ. είναι να δημιουργηθούν κλάστερ εταιρειών «για να μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες καινοτομίας, σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληροφορικής και η ιατρική».

Το στέλεχος της ομάδας Α της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, κ. Σταυρούλα Πούλου, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην παραγωγή έρευνας σε τομείς ζωντανούς με εξαγωγικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το σχέδιο έξυπνης εξειδίκευσης της κάθε περιφέρειας. Στην Θεσσαλία, καλύπτονται όλοι οι τομείς, και μάλιστα στην περιφέρεια υπάρχει κατανομή χρηματοδότησης που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40%.

Οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας είναι οι εξής: υλικά κατασκευές με 22 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, τουρισμός – πολιτισμός – δημιουργικές βιομηχανίες με 16 εκατ. ευρώ, αγροδιατροφή και βιομηχανία τροφίμων με 46 εκατ. ευρώ, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη με 40 εκατ. ευρώ, υγεία και φάρμακα με 51 εκατ. ευρώ, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα με 12 εκατ. ευρώ, ενέργεια με 31 εκατ. ευρώ, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών με 52 εκατ. ευρώ και αναδυόμενες τεχνολογίες με 10 εκατ. ευρώ.

Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων για τον α’ κύκλο είναι η 17η Μαΐου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου