ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν φύλαξη των λαϊκών αγορών με αφορμή τα δύο κρούσματα κλοπών

ζητούν-φύλαξη-των-λαϊκών-αγορών-με-αφο-488967

Στο αίτημά του για περιφρούρηση των λαϊκών επανέρχεται ο Σύλλογος Μικροπωλητών Ειδών Ένδυσης και Υπόδησης, με αφορμή τα δύο κρούσματα κλοπών την περασμένη Παρασκευή. Η απώλεια δύο πορτοφολιών αναστάτωσε ισάριθμες γυναίκες στη λαϊκή της Αναλήψεως με Γαμβέτα, αναστάτωσε, όμως, και τους μικροπωλητές, οι οποίοι διέρχονται μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία του κλάδου τους για να είναι αντιμέτωποι και με τέτοια φαινόμενα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Αϊβαζόγλου, επισήμανε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου να υπάρχει μόνιμη παρουσία δύο δημοτικών αστυνόμων ή αστυνομικών σε κάθε λαϊκή και προς επίρρωση επικαλέστηκε πλήθος αιτημάτων-έγγραφων προς τις αρμόδιες αρχές. Εξάλλου, όπως σημειώνει, ο Σύλλογος το 2006 είχε προχωρήσει και στην τοποθέτηση σεκιουριτά, αλλά η προσπάθειά του για τη φύλαξη «υπονομεύτηκε».

Οι επαγγελματίες του κλάδου στο παρελθόν έχουν κυνηγήσει πορτοφολάδες, που αποπειράθηκαν να εκμεταλλευτούν τη συνάθροιση του κόσμου, πλην, όμως, έγιναν ευτυχώς έγκαιρα αντιληπτοί. Ωστόσο, η λαϊκή αγορά, όπως λέει ο κ. Αϊβαζόγλου, μετράει ένα διάστημα τουλάχιστον δύο χρόνων στο οποίο δεν υπήρξε κανένα κρούσμα κλοπής.

«Εισαγόμενοι» πορτοφολάδες, Ρουμάνοι ή Βούλγαροι ή άλλοι δράστες έχουν απομακρυνθεί από τις λαϊκές αγορές εδώ και πολύ καιρό. «Δεν είχαμε καμία απολύτως ενόχληση. Η δράση τέτοιων κυκλωμάτων αποτελεί τορπίλη για τις λαϊκές αγορές. Γι’ αυτό και τότε που άλλαξαν οι δρόμοι για την πραγματοποίηση των λαϊκών αγορών ήμασταν κάθετοι. Επιμέναμε ότι η επιλογή των νέων δρόμων θα έπρεπε να γίνεται με κριτήριο το φάρδος τους. Η κίνηση των καταναλωτών πρέπει να είναι ελεύθερη» τονίζει ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες του κλάδου διέρχονται μία πολύ δύσκολη χρονική στιγμή. Οι μικροπωλητές μετρούν απώλειες στο τζίρο τους της τάξεως του 75% και μάλιστα σε σχέση με χρόνια (2013-2014), που η κρίση είχε ξεκινήσει και οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν ήδη δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

«Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να επιβιώσουμε και σε μία εποχή όπου τα βιομηχανικά είδη, δηλαδή τα είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και της οικιακής χρήσης είναι υπό διωγμό», είπε ο ίδιος και επικαλέστηκε το σχέδιο νόμου, που έχει κατατεθεί.

Ο Σύλλογος μετράει σήμερα 135 μέλη με ενεργές άδειες, όμως, βλέπει μέλη του να απογοητεύονται και να εγκαταλείπουν την εργασία τους. «Το καινούργιο σχέδιο νόμου βάζει πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Ήδη, 40 άδειες δεν έχουν καταφέρει να ανανεωθούν. Μιλάμε για σχεδόν για το ένα τρίτο των επαγγελματιών του κλάδου. Πρόκειται για μείζον θέμα. Οι μικροπωλητές οδηγούνται σε λαϊκή μετάλλαξη, αφομοίωση, εξαφάνιση», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου