ΤΟΠΙΚΑ

Με ρεφενέ βενζίνη για ελέγχους

με-ρεφενέ-βενζίνη-για-ελέγχους-490009

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αθλος οι αυτοψίες ελέγχων για αδήλωτη εργασία, για τα συνεργεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο. Με βενζίνη «ρεφενέ» κινείται το μοναδικό αυτοκίνητο της Υπηρεσίας που διαθέτει η τοπική υπηρεσία. Τις περισσότερες φορές οι ελεγκτές χρησιμοποιούν τα δικά τους Ι.Χ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται. Όλα αυτά, την ώρα που το κράτος προσπαθεί να πατάξει την εισφοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μετά κόπων και βασάνων οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προσπαθούν επί καθημερινής βάσης να κάνουν αυτοψίες είτε μετά από καταγγελίες, είτε μέσω προγραμματισμένων ελέγχων. Το εύρος των ελέγχων αυτών εκτείνεται από το κέντρο της πόλης μέχρι και τη βιομηχανική για την περιοχή του Βόλου, σε ολόκληρο το Πήλιο, ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και στις Βόρειες Σποράδες.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, στην υπηρεσία έχει παραχωρηθεί μόνο ένα αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να επιστρατεύεται για όλους τους ελέγχους, δηλαδή για αυτοψίες σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία, και για επιθεώρηση σε βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις στον τομέα υγιεινής και ασφάλειας. Και αυτό θα ήταν το λιγότερο, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα που έχει να κάνει με τις πιστώσεις.

Από τις αρχές του 2017 μέχρι και σήμερα η τοπική υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κινείται χωρίς πιστώσεις. Η έγκριση των κονδυλίων κάθε φορά περνά «από σαράντα κύματα» καθώς το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δική του οικονομική υπηρεσία και όλα περνούν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τόσο για τα καύσιμα όσο και για γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα υλικά, να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ίδιοι οι υπάλληλοι.

Η έλλειψη κονδυλίων όπως είναι φυσικό αποτελεί «τροχοπέδη» για τους ελέγχους, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν και σε άλλες περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης του Βόλου. Οι ελεγκτές πλέον μόνο μετά από καταγγελίες μεταβαίνουν στη Βιομηχανική Περιοχή ή σε περιοχές του Πηλίου.

Όσο για τις Βόρειες Σποράδες, εκεί χρειάζεται να προηγηθεί ένας ολόκληρος προγραμματισμός μέχρι το κλιμάκιο των επιθεωρητών να «πατήσει πόδι» στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Πίεση για εντατικοποίηση ελέγχων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δόθηκε εντολή να υπάρξει εντατικοποίηση, και μάλιστα ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή: βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, συνεργεία, εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας . Ελέγχονται επίσης επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.

Τα μικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης μαζί με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρά την έλλειψη προσωπικού και τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, πραγματοποιούν, συχνά με απόφαση των αρμοδίων αρχών, ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης-εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, αλλά και σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας και μεταποίησης, καταγράφοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις στο φαινόμενο της μαύρης εργασίας στην περιοχή μας.

Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του πογκρόμ απολύσεων και συρρίκνωσης προσωπικού, επικρατεί πλέον κλίμα τρομοκρατίας. Οι εργαζόμενοι αποδέχονται ακόμη και τις πιο δύσκολες συνθήκες, γιατί φοβούνται πως, αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, θα μπουν στη μαύρη λίστα και δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά.

«Αν η Επιθεώρηση Εργασίας είχε το ανάλογο προσωπικό θα είχαν αποκαλυφθεί δεκάδες περιπτώσεις μαύρης εργασίας», λένε και ξαναλένε οι ίδιοι οι υπάλληλοι, που επιμένουν ότι θα πρέπει άμεσα το αρμόδιο ππουργείο να βάλλει σε προτεραιότητα -όπως έχει δεσμευθεί- την πρόσληψη προσωπικού, ώστε αφενός να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της υπηρεσίας αυτοβούλως, και αφετέρου να ενισχυθεί η υπηρεσία με πόρους και εξοπλισμό, ώστε οι έλεγχοι να είναι αποδοτικοί τόσο για την αδήλωτη εργασία όσο και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε διάφορους εργασιακούς χώρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου