ΤΟΠΙΚΑ

505 νέα λουκέτα το 2017 σε Βόλο και Πήλιο

505-νέα-λουκέτα-το-2017-σε-βόλο-και-πήλιο-490482

Ενημερώθηκαν για τις δυσμενείς επιπτώσεις του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού και άρχισαν να κλείνουν τα βιβλία τους κατά δεκάδες. Εκατοντάδες διακοπές επαγγελματικής δραστηριότητας καταγράφει με το ξεκίνημά του το 2017 σε Βόλο και Πήλιο. Μέσα σε λίγους μήνες, 505 φυσικά και νομικά πρόσωπα απευθύνθηκαν στην εφορία του Βόλου και αιτήθηκαν τερματισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Δυσβάσταχτη φορολογία, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, άλλες επιπτώσεις της κρίσης, οδηγούν σε έξοδο από την επιχειρηματικότητα επαγγελματίες, οι οποίοι δυστυχώς βλέπουν ότι η οικονομική τους πορεία δεν τους επιτρέπει να παρατείνουν περαιτέρω τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2017 έως και σήμερα, έγιναν 505 διακοπές επαγγελματικής δραστηριότητας. Από αυτές οι 192 αφορούσαν σε επιχειρήσεις που σταμάτησαν να λειτουργούν τον Δεκέμβριο του 2016 και οι 71 σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν διακόψει τη λειτουργία τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν το είχαν γνωστοποιήσει στις φορολογικές αρχές.

Οι υπόλοιπες 242 αιτήσεις διακοπής δραστηριότητας αφορούσαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβαλαν λουκέτο στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2014. Ο αριθμός των επαγγελματιών που σταμάτησαν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω αιτήσεις στο Τμήμα Μητρώου κατατίθενται μαζικά. Αν η υποβολή τους συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το 2017 θα καταγράψει θλιβερό ρεκόρ στα λουκέτα την τελευταία τριετία. Το 2016 συνολικά 1.229 φυσικά και νομικά πρόσωπα οδηγήθηκαν σε έξοδο από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το 2015 αντίστοιχα 1.450.

Οι αιτήσεις για διακοπές της επαγγελματικής δραστηριότητας αφορούσαν σε όλα τα επαγγέλματα. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχουν νέοι αγρότες που εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς. Η περαιτέρω ασφαλιστική επιβάρυνση τούς οδηγεί στην εγκατάλειψη των χωραφιών τους, στην απομάκρυνσή τους από τη γη.

Διακοπές δραστηριότητας έγιναν και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αλλά και καταστήματα κάθε είδους, κυρίως καφέ και μπαρ, επαγγελματίες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκια.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Νικόλαος Πουμάνας, είπε ότι οι επαγγελματίες κλείνουν τα βιβλία τους καθώς δεν αντέχουν άλλο. «Προσπαθούν να προλάβουν την ασφαλιστική και φορολογική επιδρομή. Στην αγορά υπάρχει έλλειψη ρευστότητας. Υπάρχει οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να ξοδέψουν», επισήμανε.

Ένας μεγάλος αριθμός των επαγγελματιών που έβαλαν λουκέτο στα γραφεία τους δραστηριοποιούνταν στον τεχνικό τομέα. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η παραοικονομία στην Ελλάδα αγγίζει πλέον το 40% του ΑΕΠ. Το φαινόμενο της αδήλωτης επιχειρηματικότητας και των επαγγελμάτων της «βαλίτσας» παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις, και όπως διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην αγορά, σε λίγα χρόνια ο χάρτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δείχνει λιγότερα μαγαζιά και γραφεία και περισσότερους περιπλανώμενους επαγγελματίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου