ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους τρεις δεν κόβει αποδείξεις

ενας-στους-τρεις-δεν-κόβει-αποδείξεις-491451

Ενας στους τρεις επαγγελματίες δεν κόβει αποδείξεις. Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στον Βόλο και τη Μαγνησία από συνεργεία των εφοριών Βόλου και Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία η παραβατικότητα αγγίζει το 30%.

Εφοριακοί υπάλληλοι ελέγχουν την έκδοση των φορολογικών στοιχείων από την Σάββατο του Λαζάρου, ενώ θα συνεχίσουν τη δράση τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Έμφαση δίνεται στα καταστήματα που λόγω των εορτών του Πάσχα παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο τζίρο. Καφέ, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχειακά καταλύματα είναι στο μικροσκόπιο των ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν δεν ήταν σοβαρές ούτε αφορούσαν σε υπότροπους ώστε να μπουν λουκέτα.

Σε άλλες περιπτώσεις -κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- χρειάστηκε να ανασταλεί η λειτουργία καταστημάτων.

Ο νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Εναλλακτικά, σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες δεν είναι δυνατό να μπει λουκέτο, όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ. προβλέπεται να επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Όλο αυτό το διάστημα των ελέγχων ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφέ και Εστίασης Μαγνησία δεν είχε παράπονα από επαγγελματίες. Όπως λέει ο πρόεδρος Γιάννης Γρηγορίου, οι επαγγελματίες είναι υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, όπως τονίζει, τα καταστήματα βιώνουν μια τραγική κατάσταση.

«Αν χρειαστεί να κλείσουμε, θα κλείσουμε μόνοι μας», ανέφερε, χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα έξοδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι πάρα πολλά, ενώ τα όποια οικογενειακά αποθέματα εξαντλούνται.

«Μάταια προσπαθούμε να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Τα μαγαζιά μπαίνουν συνεχώς μέσα. Η φορολογία είναι δυσβάσταχτη. Οδεύουμε στην καταστροφή. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις συνεχίζονται. Όση δουλειά και να έχει ένα μαγαζί, οι υποχρεώσεις δεν βγαίνουν», πρόσθεσε.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου