ΤΟΠΙΚΑ

Δημιούργησαν έργο τέχνης

δημιούργησαν-έργο-τέχνης-491931

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ο εντυπωσιακός Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Αγριάς που είναι περίτεχνα στολισμένος με χάντρες συνολικού βάρους 60 κιλών, αποσπώντας τον γενικό θαυμασμό. Τις προηγούμενες μέρες, ειδικότερα, επισκέφτηκε τον ναό Κύπριος, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την Αγριά, προκειμένου να δει από κοντά τον εντυπωσιακό Επιτάφιο.

Το έργο τέχνης που φέρει την εμπνευσμένη σφραγίδα του Αναγνώστη του ναού, Αλέξανδρου Χατζηιωάννου, είναι το αποτέλεσμα κοπιαστικής προσπάθειας και πολύωρης εργασίας, που υλοποιήθηκε με τη συνδρομή είκοσι περίπου κυριών, οι οποίες εργάστηκαν εθελοντικά και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ο εντυπωσιακός στολισμός με χάντρες, που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, ξεκίνησε πέρυσι και ολοκληρώθηκε φέτος. Πέρσι απαιτήθηκε εργασία τριών μηνών και δύο μηνών φέτος. Οι χάντρες στερεώθηκαν με ειδική καρφίτσα ραπτικής πάνω στο κουβούκλιο, με την τέχνη της ψηφιδοτεχνικής, την οποία κατέχει ο Αναγνώστης του ναού, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια.

«Απαιτήθηκαν υπερβολικές ώρες εργασίας και είχα φτάσει σε σημείο να δουλεύω και μετά τις 2 τα ξημερώματα. Ξεκινούσα μεσημέρι ή πρωί, αναλόγως του διαθέσιμου χρόνου, και υπήρχαν μέρες που έφευγα από το εργαστήριο στις 2 ή 3 τη νύχτα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέξανδρος Χατζηϊωάννου.

Το αρχικό πλάνο που βασίστηκε σε σχέδιο ζωγράφου, ήταν λίγες χάντρες ανάμεσα σε πολλά λουλούδια. «Βλέποντάς τον όμως ως Αναγνώστης στο ναό, και επειδή είχα την έμπνευση από το Πανεπιστήμιο, θέλησα να τον γεμίσω όλο με χάντρες και να δημιουργήσω ένα κέντημα με τη μέθοδο της ψηφιδοτεχνικής», επεσήμανε ο ίδιος.

Οι περίτεχνα τοποθετημένες χάντρες θα παραμείνουν εσαεί στον Επιτάφιο και η διακόσμηση – κόσμημα, θα συμπληρώνεται από λουλουδένιες πινελιές, κάθε χρόνο, στο πνεύμα, πάντα, της Πασχαλιάς.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου