ΤΟΠΙΚΑ

Επιδημιολογική μελέτη για τους θανάτους

επιδημιολογική-μελέτη-για-τους-θανάτ-492793

Μπροστάρης για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης, που θα εστιάζει στα περιστατικά καρκίνου στη Μαγνησία, μπαίνει ο ιατρικός κόσμος του νομού. Η μελέτη, μέσω της οποίας αναμένεται να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για τον «χάρτη» των θανάτων στον νομό, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία πενταετία και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της νόσου-φονιά. Ο ιατρικός κόσμος δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στην περιοχή, όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μέσα από επίσημα στοιχεία των ληξιαρχείων του νομού, που κάνουν λόγο για αύξηση των θανάτων κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Γύρω από το αίτημα ετών, της εκπόνησης δηλαδή επιδημιολογικής μελέτης, συσπειρώνεται ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης, νοσοκομειακοί γιατροί του Αχιλλοπουλείου, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και δύο Βολιώτες πανεπιστημιακοί γιατροί που υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Αυτή είναι η επιτροπή πρωτοβουλίας του νομού για να ξεκινήσει η μελέτη, που σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες 15 ημέρες.

«Τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση θανάτων είναι όντως ανησυχητικά. Ωστόσο η μελέτη θα δώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην έρευνα, που θα εστιάσει στους καρκίνους», ανέφερε ο κ. Δραμητινός.

Όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τα επικαιροποιημένα στοιχεία των ληξιαρχείων της Μαγνησίας, που βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, σοκάρουν. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφονται 780 θάνατοι, όταν αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2016, ο αριθμός των θανάτων ανήλθε στους 567. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στη Μαγνησία, επί τρεις μήνες, 8,6 άνθρωποι έφευγαν από τη ζωή, όταν αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2016, κάθε μέρα καταγράφονταν 6,3 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, η επιδημιολογική μελέτη θα πάει σε βάθος τριετίας και δεν θα καταγράψει απλούς αριθμούς. Θα εντοπίσει τον αριθμό και τα αίτια των θανάτων, εστιάζοντας στα περιστατικά καρκίνου, ενώ θα καταγράψει τις περιοχές στις οποίες ενδεχομένως παρατηρείται μεγαλύτερη «θνησιμότητα». Πέρα από τις περιοχές κατοικίας, θα επιχειρηθεί να αποτυπωθούν και τα λεγόμενα big data σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, που είναι οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που χάθηκαν, αν ήταν καπνιστές.

Θα επιχειρηθεί μάλιστα η μελέτη να καλύψει και τη Λάρισα, προκειμένου να υπάρχει σύγκριση με γειτονικό νομό, ενώ τα ευρήματα θα συγκριθούν τόσο με τον πανελλαδικό μέσο όρο όσο και με παγκόσμια ποσοστά θανάτων από καρκίνο.

Ηδη σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, το Αχιλλοπούλειο έχει στα χέρια του μελέτη για τη διασπορά των καρκινοπαθών του νομού, που δείχνουν ότι από το νοσοκομείο εξυπηρετούνται το 50%- 60% των περιστατικών, ένα 20% απευθύνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, και μικρότερα ποσοστά στο Θεαγένειο και τον Άγιο Σάββα.

Στην έδρα της Επιδημιολογικής

Την ερχόμενη εβδομάδα, η επιτροπή πρωτοβουλίας για την επιδημιολογική μελέτη θα έχει, όπως ανέφερε ο κ. Δραμητινός, συνάντηση στην έδρα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο διοικητής του νοσοκομείου, ανέφερε ότι η μελέτη θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ μέσα από το Υπουργείο Υγείας αλλά και την 5η ΥΠΕ. Μία πρώτη προφορική διαβεβαίωση ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Δραμητινός έχει και από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μόλις ξεκινήσει η μελέτη, θα συσπειρωθούν και πολλοί εθελοντές γύρω από την προσπάθεια. «Είναι ώριμο πλέον το αίτημα στην κοινωνία: να γίνει η επιδημιολογική, να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Στη συνέχεια, η μελέτη θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε πολλά επίπεδα», ανέφερε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου