ΤΟΠΙΚΑ

Βιβλίο σε γραφή μπράιγ

βιβλίο-σε-γραφή-μπράιγ-495175

Αποτέλεσμα βαθιάς ευαισθησίας είναι το βιβλίο «Κάτι χάνω, κάτι βρίσκω», που δίνει τη δυνατότητα σε αναγνώστες με προβλήματα όρασης και ακοής να γίνουν κοινωνοί των μηνυμάτων και των βαθύτερων νοημάτων της γνώσης. Συνδημιουργοί της καινοτόμας προσπάθειας είναι η Μάρω Αισώπου και ο γιός της Δημήτρης, πολυβραβευμένος εικαστικός Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι με πολύ ευαισθησία άνοιξαν νέους δρόμους προσέγγισης της ανάγνωσης, για μικρούς και μεγάλους.

Η 62χρονη Μάρω Αισώπου, μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά τριών εγγονιών, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο πεδίο της προσφοράς και έχει εμβαθύνει στη νοηματική, παρακολουθώντας κύκλους μαθημάτων, προκειμένου να διευρύνει τη γνώση της πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο. Συγκεκριμένα, παρακολούθησε κύκλο μαθημάτων νοηματικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Κέντρο δια βίου μάθησης και στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής, προκειμένου να ανοίξει δρόμους επικοινωνίας με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Η ιδιαίτερα δραστήρια Βολιώτισσα, σύζυγος του Τάσου Αίσωπου, απόστρατου αξιωματικού, έχει αναπτύξει συγγραφική δραστηριότητα, έχει γράψει θεατρικά έργα, είναι μέλος της ομάδας Volos Poetry Slam και παράλληλα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς.

Το βιβλίο «Κάτι χάνω, κάτι βρίσκω», που παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, και εκτός από την κλασσική του μορφή, διατίθεται και σε γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και σε DVD με μετάφραση στην ελληνική νοηματική γλώσσα, για όποιον το επιθυμεί.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από την ΗΡΑ Εκδοτική, σε εικονογράφηση Νίκου Ποδιά, πραγματεύεται την έννοια της απώλειας του πιο αγαπημένου προσώπου, της μητέρας και, όπως υπογραμμίζει η συνδημιουργός του βιβλίου, προσέγγισε με λεπτότητα το θέμα, συζητώντας επισταμένως με τους ειδικούς, προκειμένου να μοιραστεί με μικρούς και μεγάλους, τις σκέψεις που αρχικά προορίζονταν για τα παιδιά και τα εγγόνια της. «Θέλησα να τους πω με τρυφερότητα, ότι ο θάνατος είναι μια φυσική εξέλιξη και εφόσον ζήσαμε και χαρήκαμε την κάθε στιγμή της με τους αγαπημένους μας, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να φύγουμε από τη ζωή», επισημαίνει η ίδια χαρακτηριστικά.

Εμπνευσμένη σκέψη του γιου της, Δημήτρη Αισώπου, ήταν η μεταγραφή του βιβλίου σε γραφή μπράιγ, σε συνεργασία με τους «Μάγνητες τυφλούς» και στη νοηματική, με τη συνδρομή της Ένωσης Κωφών Ελλάδος. Ο ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος δάσκαλος ειδικής αγωγής, ο οποίος έχει διδάξει τη νοηματική και τη γραφή μπράιγ, επιμελήθηκε το dvd που απευθύνεται σε όσους έχουν προβλήματα ακοής.

Το μήνυμα που μεταφέρει η συγγραφέας στους αναγνώστες, αποτυπώνεται στην αισιόδοξη σκέψη και φράση «ποτέ δεν είναι αργά. Ποτέ δεν επαναπαυόμαστε, δημιουργούμε και μοιραζόμαστε, και η χαρά είναι δική μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου