ΤΟΠΙΚΑ

«Καταιγίδα» επιστολών για κόκκινα δάνεια σε Βολιώτες δανειολήπτες

καταιγίδα-επιστολών-για-κόκκινα-δά-495593

«Κόκκινο» συναγερμό σημαίνουν οι τράπεζες στους Βολιώτες που έχουν σε καθυστέρηση δάνεια. «Καταιγίδα» επιστολών προειδοποιούν με τη χρήση εξώδικων μέσων. Στόχος είναι η ρύθμιση των οφειλών ενόψει του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στο μεταξύ, οι κατασχέσεις λογαριασμών με εντολή του ΙΚΑ και των εφοριών για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ οι πλειστηριασμοί παραμένουν «παγωμένοι» λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Όπως σχολίασε στέλεχος τράπεζας, είναι υποχρέωση στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας η τράπεζα να ενημερώσει τους καταναλωτές που έχουν σε καθυστέρηση δάνεια για τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους. Αν ο καταναλωτής δεν ανταποκριθεί, τότε αποστέλλεται δεύτερη επιστολή και στη συνέχεια τρίτη. Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε ο δανειολήπτης χαρακτηρίζεται ως μη συνεργάσιμος και εναντίον του μπορούν να κινηθούν δικαστικά μέσα.

Οι προειδοποιητικές επιστολές αναγράφουν την καθυστέρηση που υπάρχει στην εξυπηρέτηση των δανείων τη χρονική στιγμή που συντάσσονται. «Κάποιοι στο μεταξύ έχουν ανταποκριθεί και έχουν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα όταν τις παραλαμβάνουν. Έρχονται και μας ρωτούν γιατί η τράπεζα κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Δεν πρόκειται για εξώδικα, αλλά για ενημέρωση του καταναλωτή. Τα εξώδικα επιδίδονται με δικαστικό επιμελητή και είναι το τελευταίο βήμα πριν από την καταγγελία ενός δανείου».

Η ενημέρωση των δανειοληπτών έχει ξεκινήσει από την αρχή του 2017. «Οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας ή να ρυθμίσουν τις οφειλές με βάση τα προϊόντα της τράπεζας» επισημάνθηκε. Ήδη αρκετοί Βολιώτες δανειολήπτες, σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος άλλης τράπεζας, έχουν ανταποκριθεί.

«Καθημερινά έρχονται και κάνουν ρυθμίσεις. Είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε ενέργειες. Εκατοντάδες δανειοληπτών έχουν ενημερωθεί με επιστολή για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται για την αποπληρωμή των δανείων τους», τόνισε.

Οι τράπεζες έχουν σε ανάπτυξη ένα «καλάθι» άμεσων ενεργειών προκειμένου να κινητοποιήσουν τους πελάτες τους των οποίων οι οφειλές ξεπερνούν τις 90 μέρες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και η λογική των τραπεζών είναι πριν από την πώληση των δανείων αυτών σε funds και πλατφόρμες, να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί είσπραξης στο μέγιστο.

Μπορεί τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις να μην επιδέχονται πλειστηριασμούς, αν όμως κάποιος δανειολήπτης χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος, η τράπεζα μπορεί να εγείρει δικαστικά απαιτήσεις. Το ίδιο θα συμβεί στους δανειολήπτες και εάν το δάνειό τους βρεθεί στο χαρτοφυλάκιο κάποιου fund.

Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις λογαριασμών

«Παγωμένοι» παραμένουν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων οι πλειστηριασμοί με εντολείς τράπεζες. Όπως σχολιάστηκε, δεν εκτελούνται παρά σε μεμονωμένες περιπτώσεις, κυρίως μεταξύ ιδιωτών. Η διαδικασία αυτή παρακολουθείται και από τις τράπεζες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν έμμεσο συμφέρον με τις υποθήκες.

Οι κατασχέσεις λογαριασμών, αντίθετα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. «ΙΚΑ και εφορίες στέλνουν συνέχεια κατασχετήρια» τονίστηκε. Κάθε υποκατάστημα τράπεζας λαμβάνει δεκάδες καθημερινά, χωρίς πάντως, να υπάρχει αποτέλεσμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι κάτοχοι των λογαριασμών αποδεικνύεται ότι είτε δεν έχουν καταθέσεις, είτε τα χρήματα που είχαν τα έχουν ήδη σηκώσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου