ΤΟΠΙΚΑ

«Σταύρωση» στην εστίαση

σταύρωση-στην-εστίαση-497831

«Σταύρωση»… μετά τις γιορτές του Πάσχα για τους επαγγελματίες της εστίασης, που συνεχίζουν να κουβαλούν τον «σταυρό» των χρεών στο δημόσιο. Το νομοσχέδιο «εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» μέσω του οποίου θα παρέχεται μόλις ψηφιστεί δυνατότητα ρύθμισης χρεών σε έως και 120 δόσεις, θα αφήσει πολλούς χρεωμένους εκτός… Κι αυτό γιατί, προϋπόθεση αποτελεί οι επιχειρήσεις να παρουσιάζουν κερδοφορία τουλάχιστον ενός έτους την τελευταία τριετία. «Ποια επιχείρηση παρουσιάζει κέρδη εν μέσω κρίσης;», διερωτάται ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, που προβλέπει… «σφαγή» μετά τις γιορτές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο νομοσχέδιο, που πρόκειται για αναβίωση της ρύθμισης των δόσεων, παρέχεται η δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω και να μην έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στους νόμους Κατσέλη, Δένδια ή στον πτωχευτικό κώδικα και να είναι σε λειτουργία.
Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία και προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ. Οι μικροί πιστωτές μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα γίνονται στη βάση διμερών συμφωνιών ανάμεσα στον οφειλέτη και το Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, και σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, οι ρυθμίσεις δεν θα γίνονται αυθαίρετα, αλλά στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που θα καθοριστούν με εγκυκλίους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ζημιογόνες το 90% των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, το νομοσχέδιο είναι δώρον άδωρον για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Ο όρος που προβλέπει «να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία», είναι αυτός που περνά τη θηλιά στο λαιμό των υπερχρεωμένων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το 90% των επιχειρήσεων εστίασης στη Μαγνησία δεν παρουσιάζει κερδοφορία την τελευταία τριετία-τετραετία εν μέσω οικονομικής κρίσης. «Οι 9 στους 10 επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες. Πώς θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση;», διερωτάται.

Σημείωσε ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων δεν είχαν όρους και προϋποθέσεις και πάλι αρκετοί επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς. «Περιμέναμε πώς και πώς το νομοσχέδιο. Με τον όρο αυτό καταστρεφόμαστε. Δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας και θα μας κλείσουν αναγκαστικά τα μαγαζιά. Τους επόμενους μήνες θα γίνει… σφαγή στον κλάδο τοπικά», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου