ΤΟΠΙΚΑ

Εργα πνοής σε… αναμονή στο Ν. Πήλιο

εργα-πνοής-σε-αναμονή-στο-ν-πήλιο-502517

Σε καθεστώς… αναμονής φαίνεται να βρίσκονται έργα πνοής για το Νότιο Πήλιο. Το έργο του Βιολογικού καθαρισμού στα Καλά Νερά και το έργο της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου, δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Οι προσκλήσεις στις οποίες ο δήμος θα μπορούσε να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης καταθέτοντας τις αντίστοιχες μελέτες, έχουν ήδη κλείσει και τους πόρους έχουν απορροφήσει με έργα άλλοι δήμοι.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Απ. Διανέλλος, ζήτησε ευθύνες από τη δημοτική αρχή για τη μη ένταξη έργων πνοής στο ΕΣΠΑ. «Πώς γίνεται να μην εντάχθηκε ούτε ένα έργο στο ΕΣΠΑ;», διερωτήθηκε ο κ. Διανέλλος.

Όπως έγινε γνωστό, στις προσκλήσεις που άνοιξαν μέσω Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντάχθηκαν οι περιοχές του Βόλου, της Ζαγοράς, της Ευξεινούπολης και του Αερινού για υδρευτικά έργα και της Αμαλιάπολης για έργα αποχέτευσης.

Δεν κατατέθηκαν όμως μελέτες ούτε για τον Βιολογικό ούτε για το δίκτυο ύδρευσης από την πλευρά του Δήμου Νοτίου Πηλίου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που «τρέχει» εδώ και επτά μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα, για τον Βιολογικό κατατέθηκε η μελέτη για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας που προωθεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, προϋπολογισμού περίπου 5 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή των Καλών Νερών, όπου επίσης θα δημιουργηθεί και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στην πρώτη φάση του έργου εντάσσεται ο οικισμός Καλών Νερών ενώ η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Γατζέα, Κορώπη και Άφησο. Στόχος ήταν να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί το 2018, ωστόσο η πρόσκληση έκλεισε και ο φάκελος τελικώς κατατέθηκε στο υπουργείο.

«Για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στα δίκτυα ύδρευσης, υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Όταν ανοίξει πρόσκληση θα τις υποβάλλουμε για χρηματοδότηση. Θα προχωρήσουμε παρά τις Κασσάνδρες», σημείωσε ο κ. Φορτούνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου