ΤΟΠΙΚΑ

Μικροεγκληματικότητα στα χρόνια της κρίσης…

μικροεγκληματικότητα-στα-χρόνια-της-502710

Ανοίγουν σχολεία για να κοιμηθούν το βράδυ. Χτυπούν σε βενζινάδικα και κλέβουν μικροποσά. Ορμούν σε πολίτες και αρπάζουν τα χρυσαφικά τους. Την ίδια αυξητική τάση των χρόνων της κρίσης ακολούθησαν και το 2016 οι κλοπές – διαρρήξεις. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εξιχνίασε 125 υποθέσεις. Αντίθετα, η βαριά εγκληματικότητα στη Μαγνησία μειώθηκε και μάλιστα αισθητά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Την περασμένη εβδομάδα φυλακίστηκαν δύο νέοι. Δεν είχαν ασκήσει βία στις πράξεις τους. Δεν κατηγορήθηκαν για ληστεία. Δεν τυράννησαν ανθρώπους. Όμως, είχαν έκαστος ποινικό μητρώο που αριθμούσε σελίδες. Είχαν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές. Και δεν μπορούσαν να έχουν καμία δικαιολογία – ούτε αυτή των ναρκωτικών.

Οι πολίτες που βρέθηκαν στο στόχαστρό τους ταλαιπωρήθηκαν με δικαστήρια. Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, Γιώργος Ντιζές, σχολιάζει ότι από ένα σημείο και μετά η τιμωρία και η συμμόρφωση χάνεται. Ορισμένοι από τους μάρτυρες-παθόντες κατηγορούνται τελικά και για λιπομαρτυρία. «Η άμεση εκτέλεση της ποινής έχει και την έννοια του παραδειγματισμού», προσθέτει.

Αρκετές από τις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν αφορούσαν πράγματι στα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Γνώριμοι πλέον στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αρκετά γνωστοί και στις αστυνομικές αρχές. Όλοι ανεξαιρέτως επικαλούνται -και πράγματι αρκετά συχνά αποδεικνύεται- εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες.

Τρεις στους τρεις καταδικασθέντες για κλοπή με συλλήψεις στο πλαίσιο του Αυτοφώρου την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, τόνιζαν στο δικαστήριο ότι έχουν εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Οι δύο είχαν φύγει από το σπίτι τους. Ήταν μαλωμένοι με τις οικογένειές τους. Δεν είχαν χρήματα, όπως ισχυρίστηκαν, και είχαν ανάγκη.

Ο κ. Ντιζές σχολιάζει ότι στον Βόλο οι κατ’ επάγγελμα κλέφτες είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι από τους δράστες είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Όταν δρουν βρίσκονται είτε σε κατάσταση στέρησης ναρκωτικών, είτε υπό την επήρεια τοξικών ουσιών. Κατά κύριο λόγο οι κλέφτες – διαρρήκτες που απασχολούν συχνότερα είναι ηλικίας 18 έως 27 ετών.

Όσον αφορά στην υπηκοότητα, διάκριση δεν μπορεί να γίνει. Όπως είπε ο ίδιος, πολλοί που απασχολούν τις διωκτικές αρχές είναι Έλληνες. Ο τόπος δράσης τους στη Μαγνησία είναι -κατά κύριο λόγο- ο Βόλος. «Ανοίγουν» σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα.

Τα στατιστικά στοιχεία

Αναλυτικά, από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας εξιχνίασε 27 υποθέσεις κλοπών, 125 το 2016, 134 το 2015. Αντίστοιχα, οι κλοπές οχημάτων που εξιχνιάστηκαν το 2016 ήταν 20, ενώ το 2015 δέκα οχτώ, και από την αρχή του έτους έως και σήμερα δύο.

Η βαριά εγκληματικότητα κατέγραψε αισθητή μείωση. Το 2016 διαλευκάνθηκαν δεκαεφτά υποθέσεις ληστείας, ενώ το 2015 εφτά. Ωστόσο, το περασμένο έτος συνέβη μόνο μία ληστεία με άσκηση βίας, αυτή που είχε ως αποτέλεσμα και τον θανάσιμο τραυματισμό ηλικιωμένου στο πάρκο Μεφσούτ.

Οι ληστείες με άσκηση βίας που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενη χρόνια, όπως είπε ο κ. Ντιζές, έχουν μειωθεί σημαντικά. «Συνήθως απασχολούν περιστατικά με αρπαγές χρυσαφικών ή τσαντών στον Βόλο. Βασανισμούς ανθρώπων στα σπίτια ή καταστήματα δεν έχουμε», είπε ο ίδιος.

Εξάλλου, αριθμό ρεκόρ καταγράφουν σε σχέση με άλλα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα τα ναρκωτικά, οι υποθέσεις των οποίων καταγράφουν αύξηση. Το 2016 εξιχνιάστηκαν 290 υποθέσεις, ενώ 177 το 2015. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν ήδη διαλευκανθεί 60 υποθέσεις.

Οι απάτες

Όσον αφορά στις απάτες, σύμφωνα πάντοτε με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, στα εν λόγω αδικήματα παρουσιάζεται μείωση σε σχέση όμως με τα ποσοστά εξιχνίασής τους. Συνολικά το 2016 εξιχνιάστηκαν τέσσερις απάτες, ενώ το 2015 οχτώ.

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει μεγάλη καμπάνια για την προστασία των ηλικιωμένων από τους επιτήδειους. Κυκλώματα Βουλγάρων εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες και με το πρόσχημα τροχαίων δυστυχημάτων ζητούν χρήματα, ώστε τα συγγενικά τους πρόσωπα να μην πάνε φυλακή το 2016.

Οι υποθέσεις απάτης, πάντως, που απασχολούν το 2017, σύμφωνα με τον κ. Ντιζέ αφορούν κυρίως στο διαδίκτυο με τις πωλήσεις-αγορές διάφορων αντικειμένων.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΓΟΠΟΙΝΩΝ

Αποφεύγουν την εκτέλεση της ποινής

Ένας μεγάλος, πάντως, αριθμός συλλήψεων από τις διωκτικές αρχές το περασμένο έτος αφορούν σε φυγόποινους. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και οδήγησαν στα δικαστήρια από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα 32 άτομα. Το 2016 αντίστοιχα συνέλαβαν 156 άτομα, ενώ 153 το 2013.

Οι καταδικασθέντες για διάφορα αδικήματα του ποινικού κώδικα αποφεύγουν να εκτελούν τις ποινές. Τελικά συλλαμβάνονται σε ελέγχους των αστυνομικών αρχών και οδηγούνται στην Εισαγγελία Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου