ΤΟΠΙΚΑ

Χρονοδιαγράμματα για τα λατομεία

χρονοδιαγράμματα-για-τα-λατομεία-504392

Χρονοδιαγράμματα για την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα ανοίξουν το δρόμο προς τα λατομεία και στο μεροκάματο για τους λατόμους και τις οικογένειές τους στο Νότιο Πήλιο, έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η μπάρα εισόδου στα λατομεία στο Καλαμάκι και προς τον Ιούνιο για το Νεοχώρι. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ξέχασε… τη Συκή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σημειώνεται ότι εδώ και ένα χρόνο, οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου, προχώρησαν στη σύσταση συνεταιρισμών για να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στα λατομεία όπως προβλέπει η νομοθεσία. Συνεχίζουν όμως να είναι άνεργοι, από τη στιγμή που ούτε οι παλιοί περιβαλλοντικοί όροι των λατομείων ανανεώθηκαν, ούτε οι νέες περιβαλλοντικές μελέτες εγκρίθηκαν. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, οι λατόμοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας επιστροφή στα λατομεία και στο μεροκάματο.

Συζήτηση στη Βουλή

Χθες, το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μπουκώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει στο Νότιο Πήλιο, με τους λατόμους στις κοινότητες Νεοχωρίου, Καλαμακίου και Συκής να ζουν στην ανεργία, από τότε που έκλεισαν τα λατομεία. Στην πρωτολογία του ο κ. Μπουκώρος ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο ότι αν και οι λατόμοι προχώρησαν από την πλευρά τους σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι αναγκαίες μελέτες -κυρίως οι περιβαλλοντικές- δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφήνοντας με μηδενικό εισόδημα χίλιες οικογένειες, ιδιαίτερα στο Καλαμάκι, τη Συκή και το Νεοχώρι.

Μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες, την απόγνωση των λατόμων και τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, καθώς και τον φόβο τους στο ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα έως 15.000 ευρώ, μετά από μηνύσεις εξαιτίας των απαγορεύσεων που έχει επιβάλει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος.

Ο κ. Μπουκώρος ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί παράταση των παλιών περιβαλλοντικών όρων, ώστε να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα εργασίας, καθώς και να εξεταστεί το ζήτημα με τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ήταν κατηγορηματικός στο ζήτημα της παράτασης των παλιών περιβαλλοντικών όρων. «Οι περιβαλλοντικές μελέτες έληξαν από το 2014 και αφορούν σε περιοχή NATURA, δηλαδή προστασίας της φύσης. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν υπουργό, σε οποιονδήποτε από εμάς, να ανανεώσει και να δώσει παράταση σε άδεια που έχει λήξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Τον Ιούνιο το Νεοχώρι

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, σε δευτερολογία του, πίεσε για την επίσπευση των διαδικασιών από πλευράς του υπουργείου, σε ό,τι αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, προκειμένου να ανοίξουν τα λατομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, αμέσως μετά το Πάσχα, μπορεί να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λατομείων του Καλαμακίου. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ωριμότητα και έχει γίνει έλεγχος πληρότητας.

Για την περίπτωση των λατομείων του Νεοχωρίου, η διαδικασία υπολογίζεται για τον… Ιούνιο. «Θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες να τελειώσουν τη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων για να μπορέσουμε να συνεδριάσουμε περίπου τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

«Ξεχάστηκε» η Συκή

Τα λατομεία της Συκής, κινδύνευαν να μείνουν εκτός… χάρτη. Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός για την περιοχή των 283 στρεμμάτων στη Συκή, που δεν είναι καν σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή NATURAδεν έχει υποβληθεί καμία μελέτη.

«Στη Συκή δεν έχει υποβληθεί σε εμάς ούτε αίτηση τροποποίησης, ούτε εκπρόθεσμη. Και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση (…) Δεν υπάρχει φάκελος, δεν υπάρχει έργο, δεν υπάρχει φορέας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που ζητώ εδώ δημόσια από όλους, είναι να προνοήσει η τοπική κοινωνία και να τροφοδοτήσει την πολιτεία με μια πρόταση. Και να έρθει από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για να προχωρήσουμε κι εμείς και να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία. Διότι αν όλα αυτά δεν έρθουν δομημένα και ολοκληρωμένα εκ μέρους του εγγύτερου στον πολίτη φορέα που είναι ο δήμος, εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την τοπική ανάπτυξη με άλλον τρόπο. Ευχαριστώ για τη δική σας αίτηση. Δεν έχει έρθει καν γραπτά αυτό το οποίο εσείς καταθέτετε», είπε ο κ. Φάμελλος, απαντώντας στο αίτημα του κ. Μπουκώρου.

Πολλοί λατόμοι, τόνιζαν χθες, μετά την πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, ότι το θέμα μπαίνει πλέον σε άλλο επίπεδο και ευελπιστούν για την ταχεία επίλυση του σοβαρού προβλήματος επιβίωσής τους. «Αναδείχθηκε ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους λατόμους για περίπου ένα χρόνο. Ελπίζω ότι σύντομα θα επιλυθεί το πρόβλημα», σχολίασε λίγο μετά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Συνάντηση με Παπανάτσιου

Η αποκάλυψη που έγινε στη Βουλή μετά την επίκαιρη ερώτηση του κ. Μπουκώρου, για την περίπτωση της Συκής για την οποία ο Δήμος Νοτίου Πηλίου δεν έχει καταθέσει καν αίτημα στο Υπουργείο, μολονότι είναι εκτός προστατευόμενης περιοχής και οι διαδικασίες αδειοδότησης θα μπορούσαν να τρέξουν πιο γρήγορα, σήμανε… συναγερμό.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση, αντιπροσωπεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου, συναντήθηκε με την υφυπουργό οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, με την οποία συζήτησε το θέμα για να βρεθεί λύση: να κατατεθεί το αίτημα και να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπεται για την αδειοδότηση του λατομείου στη Συκή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου