ΤΟΠΙΚΑ

«Πόρτα» στον Πέτρο Μπέλλο από εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου

πόρτα-στον-πέτρο-μπέλλο-από-εκδήλωσ-504812

Εκτός… γιορτής για την παράδοση του βραβείου καλύτερης συνδιοργάνωσης της εκστρατείας Ecomobility που απονεμήθηκε από το Ecocity, στο Δήμο Βόλου την περασμένη Κυριακή, έμεινε ο υπεύθυνος πόλης του Ecocity και πρόεδρος του σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, «Ιππόκαμπος», Πέτρος Μπέλλος. Δεν του επιτράπηκε η είσοδος από στελέχη της δημοτικής αρχής στο γραφείο Δημάρχου, όπου θα γινόταν η παράδοση του βραβείου. Αφορμή για το κλείσιμο της… πόρτας, η δράση που θα γίνει την Κυριακή στο Βόλο, «Αφωνοι μπροστά στο πρόβλημα», στην πιστοποιημένη παιδική χαρά πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το πρωί, κλήθηκαν στο γραφείο Δημάρχου, τα δύο σχολεία που συμμετείχαν στις εκστρατείες Ecomobility και Freemobility και τα οποία διακρίθηκαν από το Ecocity: το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το 5ο Γυμνάσιο Βόλου. Θα παρέδιδαν το βραβείο που κέρδισε στην εκστρατεία ο Δήμος Βόλου, σε στελέχη της δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Δήμου στην τελετή απονομής που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή.

Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του Δήμου, ο υπεύθυνος πόλης του Ecocity, Πέτρος Μπέλλος. Ο ίδιος βρέθηκε στο διάδρομο του Δημαρχείου Βόλου χθες το πρωί, μαζί με το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, για να συμμετέχει στη λιτή τελετή παράδοσης- παραλαβής του βραβείου για την καλύτερη συνδιοργάνωση της εκστρατείας σε επίπεδο δήμων στη χώρα.

Οταν οι πόρτες του γραφείου άνοιξαν, οι προσκεκλημένοι άρχισαν να μπαίνουν μέσα: μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ Βόλου, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 5ου Γυμνασίου Βόλου. Όταν ήρθε όμως η σειρά του Πέτρου Μπέλλου να μπει στην αίθουσα, του απαγορεύτηκε η είσοδος.

Η αντιδήμαρχος παιδείας, Γεωργία Τοκαλή Μποντού, τον πλησίασε και του μετέφερε τη δυσαρέσκεια του δήμου για την επιλογή του σημείου να γίνει η διαμαρτυρία «Αφωνοι μπροστά στο πρόβλημα», καλώντας τον να αποχωρήσει. Ο ίδιος της έδωσε το βραβείο, έκανε μεταβολή με το αναπηρικό του αμαξίδιο και έφυγε.

Εντός της αίθουσας, το βραβείο παρέδωσε στους εκπροσώπους του Δήμου, η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Βόλου, Νεκταρία Σωτηράκη.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου, για την παράδοση του βραβείου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η παράδοση του βραβείου στον Δήμο Βόλου έγινε παρουσία του αιρετού Δημάρχου Βόλου και επικεφαλής της παράταξης πλειοψηφίας «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική» Αχιλλέα Μπέου, της αντιδημάρχου παιδείας και πολιτισμού κ. Γεωργίας Μποντού-Τοκαλή και του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ. Αθανάσιου Σταυρίδη.

Από την πλευρά του ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ειδική διαδρομή ΑμεΑ που θα κατασκευαστεί στο κέντρο της πόλης και θα εξυπηρετεί την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση τους, τονίζοντας πως «χρειάστηκαν δεκαετίες ώστε η πόλη μας, ο Βόλος, να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας. Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο. Σεβόμαστε χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς όλους τους πολίτες και γι’ αυτό υλοποιούμε έργα που θα καταστήσουν το Βόλο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και στον τομέα αυτό».

Ο ίδιος επισήμανε πως εκτός της ειδικής διαδρομής, σε όλες τις παιδικές χαρές –υπάρχουσες και προς κατασκευή– θα υπάρξει πρόληψη, ώστε να υπάρχει πρόσβαση, ειδική σήμανση, αλλά και ειδικά παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Για τον αποκλεισμό του κ. Μπέλλου, που μέχρι και τη λήξη της λιτής τελετής δεν είχε γίνει αντιληπτή από τις ομάδες των δύο σχολείων, που μπήκαν στο γραφείο του Δημάρχου, ενημερώθηκε ο φορέας Ecocity.

Το παρασκήνιο

Μεθαύριο, Κυριακή 9 Απριλίου, στο πλαίσιο των εκστρατειών του Ecocity, διοργανώνεται δράση, «Αφωνοι μπροστά στο πρόβλημα».

Στις 12 το μεσημέρι και για δέκα περίπου λεπτά της ώρας, θα γίνει σιωπηρή διαμαρτυρία, έξω από μη προσβάσιμα σε ΑμεΑ σημεία σε όλη τη χώρα. Στο Βόλο, επιλέχθηκε η παιδική χαρά – κόσμημα στον Αγιο Κωνσταντίνο, που πρόσφατα ανακατασκευάστηκε και πιστοποιήθηκε, όμως δεν διαθέτει ούτε ένα παιχνίδι αποκλειστικά για ΑμεΑ.

Η επιλογή του χώρου για τη δράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Δήμου Βόλου, που αφήνει αιχμές κατά του υπεύθυνου πόλης του Ecocity, Πέτρου Μπέλλου, ότι ενήργησε σε αντιπολιτευτική βάση.

Μάλιστα, ανακοίνωση ότι διαχωρίζει τη θέση του από τη δράση εξέδωσε ο αθλητικός σύλλογος ΑμεΑ «Αργοναύτες», ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι αντίστοιχη ανακοίνωση διαχωρισμού της θέσης του, θα εξέδιδε και το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, χωρίς έως και χθες το βράδυ να το έχει κάνει.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Βόλου, αναφέρει τα εξής:

«Με έκπληξη, δυσάρεστη, πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του κ. Πέτρου Μπέλου, προέδρου του συλλόγου «Ιππόκαμπος» και υποψηφίου δημοτικού συμβούλιου με την παράταξη Σκοτινιώτη, να ηγηθεί «άφωνης διαμαρτυρίας» συμπολιτών – ΑμΕΑ, διαμαρτυρόμενος ότι δήθεν η Δημοτική Αρχή λειτουργεί ρατσιστικά και δεν εγκαθιστά ειδικά παιχνίδια στις παιδικές χαρές, που κατασκευάζει και παραδίδει προς χρήση στα παιδιά της πόλης μας, για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αφού υπογραμμίσουμε ότι ο κ. Μπέλλος ήταν γνώστης της πρόθεσης της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην κατασκευή παιδικής χαράς αποκλειστικά για παιδιά με προβλήματα στην περιοχή του πάρκου του Αναύρου, παρά ταύτα δεν αντέτεινε κάποια άλλη πρόταση, όπως αυτή που τώρα διατυπώνει, και που φυσικά δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την κάνουμε αποδεκτή. Αντί, λοιπόν, μιας αποκλειστικής, για ΑμΕΑ, παιδικής χαράς, θα προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις και προσθήκες σε όλες τις υπάρχουσες και αυτές που θα κατασκευαστούν σύντομα. Τόσο απλά.

Ασφαλώς βέβαια και δεν τρομάξαμε από τις μικροπολιτικές, σε κάθε περίπτωση, μεθοδεύσεις του κ. Μπέλλου, που είναι πασίδηλο από ποιον υποκινούνται, και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλους ότι η Δημοτική Αρχή δεν πορεύεται με διακρίσεις και αποκλεισμούς και είναι αρωγός κάθε κοινωνικής τάξης, ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Είναι, δε, εύλογο να δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία και εντονότερο ενδιαφέρον για όλους εκείνους που η κατάστασή τους το απαιτεί. Ασφαλώς και δεν θα «τιμωρήσουμε» το σύνολο των συγκεκριμένων συμπολιτών μας για τις κουτοπόνηρες, μικροπολιτικές πρακτικές του προέδρου τους, που άλλωστε ήταν και το σήμα κατατεθέν του καθεστώτος που υπηρέτησε, πάντα εν αφωνία, παρά τις ελλείψεις και την εγκατάλειψη…».

Ο κ. Μπέλλος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το συμβάν και τη δήλωση του Δήμου, παραπέμποντας το θέμα στο Ecocity.

Το χώρο επέλεξε το ΕΕΕΕΚ

«Η επιλογή του χώρου έγινε από τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Βόλου. Ηταν απόφαση του δικού μου σχολείου, που υιοθετήθηκε. Κι αυτό γιατί έχουμε κάνει δύο φορές πρόταση στο Δήμο για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον παιχνιδιού για ΑμεΑ στις πιστοποιημένες παιδικές χαρές: τόσο κατά την εκστρατεία Freemobility 2015- 2016 όσο και για την περίοδο 2016- 2017», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Βόλου, Φωτεινή Γρηγορίου, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συμβάν στο Δημαρχείο. «Εμείς δεν θα μπαίναμε μέσα, αν είχαμε αντιληφθεί τι συνέβη», είπε χαρακτηριστικά.

Μπήκαν αυτοκόλλητα

Χθες, στην πιστοποιημένη παιδική χαρά πίσω από τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, όπου θα γίνει η διαμαρτυρία, τοποθετήθηκαν σε δύο παιχνίδια, ένα στο μικρό και ένα στο μεγάλο σύνθετο, ειδικά αυτοκόλλητα, που υποδηλώνουν ότι τα συγκεκριμένα δύο παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ΑμεΑ.

«Η παιδική χαρά είναι πλήρως προσβάσιμη για άτομα με αναπηρίες. Επιπλέον υπάρχουν και δύο παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ΑμεΑ. Δεν υπάρχουν παιχνίδια για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιο. Όμως σε κάθε παιδική χαρά που ανακατασκευάζουμε και θα πιστοποιούμε υπάρχει πρόβλεψη για την ύπαρξη τουλάχιστον ενός παιχνιδιού για ΑμεΑ», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης.

Τα παιχνίδια όπως σημείωσε στα οποία επικολλήθηκαν χθες τα αυτοκόλλητα, είναι πιστοποιημένα από τη δανέζικη προμηθεύτρια εταιρεία ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ΑμεΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου