ΤΟΠΙΚΑ

Αθώα η πρώην Διοίκηση του ΟΛΒ για υπόθεση ρύπανσης

αθώα-η-πρώην-διοίκηση-του-ολβ-για-υπόθε-504955

Απαλλάχτηκαν και εννέα ξενοδόχοι στην Πορταριά για τη μικροβιακή επιβάρυνση της πηγής Μάνα

Αθώοι ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΒ και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος για υπόθεση ρύπανσης- υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που συνέβη τον Οκτώβριο του 2010 στο λιμάνι.

Πρόκειται για την καταγγελία που είχαν κάνει οι κάτοικοι στο Παλιό Λιμεναρχείο. Το διάστημα από 4 έως 6 Οκτωβρίου οι κάτοικοι είχαν αναφέρει ότι είχαν γίνει εργασίες φόρτωσης χύδην σε φορτηγό πλοίο χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ούτε και να χρησιμοποιηθεί ο ενδεικνυόμενος εξοπλισμός.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΒ και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κατηγορούταν ότι επειδή δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα, σωματίδια του σιταριού, τα οποία ήταν επιβαρυμένα από τη χημικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ως αποκαπνιστικό διοχετεύτηκε στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσίασαν στοιχεία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, σύμφωνα με τα οποία οι ποσότητες των σωματιδίων, που διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα δεν ήταν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, ώστε να προκαλέσουν μεταβολή του περιβάλλοντος και αρνητικές συνέπειες στην ισορροπία της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων.

Στο μεταξύ, αθώοι κρίθηκαν και εννέα ξενοδόχοι για υπόθεση ρύπανσης του περιβάλλοντος στην Πορταριά.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ότι δεν αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι η μικροβιακή επιβάρυνση, που διαπιστώθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Μάνα προερχόταν από βοθρολύματα των τουριστικών μονάδων τους.

Εναντίον των ξενοδόχων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες μετά από έκθεση- αυτοψία της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της πρώην Νομαρχίας.

Σε έλεγχο, που είχε διενεργηθεί, διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση του νερού της πηγής Μάνα.

Οι ξενοδόχοι κατηγορούταν ότι διοχέτευσαν τα λύματά τους στο ρέμα Ταξιάρχης, το οποίο διασταυρώνεται με την εν λόγω πηγής.

Δείγμα που είχε ληφθεί το Σεπτέμβριο του 2010 επιβεβαίωνε μικροβιακή επιβάρυνση του νερού από κολοβακτηριοειδή.

Ωστόσο, από την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχτηκε ότι οι ξενοδόχοι ήταν οι υπαίτιοι για την πρόκληση της ρύπανσης.

Κ. Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου