ΤΟΠΙΚΑ

Δυνατή παρουσία της ομάδας ΤΑΛΩΣ

δυνατή-παρουσία-της-ομάδας-ταλωσ-506881

Την περασμένη Παρασκευή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και πιο συγκεκριμένα η ομάδα εκπαιδευτών και συντονιστικών υπευθύνων του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου «ΤALOS 1: Δημιουργικά εργαστήρια ρομποτικής, προγραμματισμού και πρωτότυπης δημιουργίας για παιδιά», έδωσαν το παρών στη μεγάλη γιορτή τεχνολογίας «Athens Science Festival», που διεξήχθη για μια ακόμα χρονιά στην Τεχνόπολη Αθηνών στο Γκάζι.

To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εμφανίστηκε με δικό του περίπτερο, στο οποίο μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη χρησιμότητα της εκπαιδευτικής ρομποτικής για όλες τις ηλικίες, αλλά και να πειραματιστούν με προγραμματιζόμενα παιχνίδια Lego We Do 2.0 και EV3 στο πλαίσιο του προτεινόμενου διδακτικού σεναρίου Robomars με θέμα «τον πλανήτη Άρη».

Περισσότερα από 500 άτομα όλων των ηλικιών, συνομίλησαν με τους εκπαιδευτές της ομάδας, πληροφορήθηκαν για τις νέες τάσεις και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων στη σύγχρονη τάξη και ενημερώθηκαν για τον τρόπο χειρισμού κατασκευών μέσω περιβαλλόντων οπτικού προγραμματισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παρουσίας του TALOS στο Athens Science Festival 2017, αρκετοί επισκέπτες πληροφορήθηκαν λεπτομερώς για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ομάδας και του ΠΘ γενικότερα στον τομέα της διδακτικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, και εξέφρασαν τον εντυπωσιασμό τους για το επίτευγμα των μικρών προγραμματιστών μας στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος (ESA) με τίτλο AstroPi.

Να σημειωθεί ότι το αυτοχρηματοδοτούμενο έργο TALOS 1, αξιοποιεί στο έπακρο και διαχέει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας τα αποτελέσματα ερευνητικού και διδακτικού έργου που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των δράσεων και των μαθημάτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, με εστίαση στη χρήση των ΤΠΕ στη διδακτική διαδικασία, κυρίως της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του προγραμματισμού.

Πιο συγκεκριμένα, με επικεφαλής και επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Άννα Χρονάκη, αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή του ομότιμου καθηγητή Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ηλία Χούστη, το έργο TALOS 1 λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία από τον Οκτώβριο του 2016, και πλέον, στο πλαίσιο των δράσεων της Σχολής Δια Βίου Μάθησης του ΠΘ, επιχειρεί να εμπνεύσει περίπου σε 200 παιδιά τη σημασία της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και του προγραμματισμού μέσα από σενάρια άτυπης μάθησης και παιγνιώδους χαρακτήρα.

Στην ομάδα υλοποίησης και διδακτικού συντονισμού των δράσεων βρίσκονται οι υποψήφιοι διδάκτορες Σπύρος Κούριας και Γιώργος Πρώιας και ο Δρ. Απόστολος Ξενάκης. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτές που συνδράμουν στο διδακτικό έργο είναι οι Δ. Μπατιστάκης, Γ. Ζαμπέτογλου, Δ. Παρασχάς, Θ. Παπάζογλου, Μ. Παπαϊωάννου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου