ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρήσεις κλείνουν άρον άρον

επιχειρήσεις-κλείνουν-άρον-άρον-506946

Ποσοστό μέχρι και 66% του εισοδήματος του 2016 θα πάει στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. Στο χθεσινό σεμινάριο των Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας στο ξενοδοχείο Κυψέλη, για τα φορολογικά εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, ο φοροτεχνικός-συγγραφές Γιώργος Κορομηλάς τόνισε ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος φέρνει μεγάλες αλλαγές, και σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγεί τις επιχειρήσεις σε λουκέτα.

Το αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των φοροτεχνικών για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων και τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για τα πεπραγμένα του 2016.

«Στόχος είναι με τις αλλαγές που έγιναν να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και βέβαια να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τους πολίτες για τις επιβαρύνσεις, οι οποίες θα είναι αρκετά μεγάλες, λόγω των αλλαγών που έγιναν το 2016 στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Υπήρξαν εννέα συνολικά τροποποιήσεις. Οι μεγάλοι χαμένοι στην υπόθεση πέραν των αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι για εισοδήματα από 27.000-28.000 και πάνω έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις, θα είναι και οι αγρότες, οι οποίοι για εισοδήματα από 21.250 ευρώ και πάνω θα έχουν φόρο εισοδήματος, που φτάνει σε διψήφια ποσοστά», τόνισε.

Φοροτεχνικό και ασφαλιστικό οδηγούν επαγγελματίες σε έξοδο από την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Πολλές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα γιατί θα πρέπει να δουν συνδυαστικά δύο πράγματα. Καταρχήν για τα εισοδήματα του 2016 πρέπει να κληθούν ειδικά οι επαγγελματίες να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος χωρίς να έχουν μείωση φόρου, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος. Παράλληλα όμως έχουν μέσο όρο περίπου 26,95% ασφαλιστικές εισφορές με βάση υπολογισμού το 2015 προσωρινά, αλλά ουσιαστικά το 2016. Αυτά για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων φτάνουν μέχρι και το 66% του εισοδήματος να πηγαίνει στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν έχουν και κανένα ανταποδοτικό χαρακτήρα» επισήμανε.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το σύστημα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα. Επίσης, είπε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής θα είναι η 15η Ιουλίου, ενώ για τα νομικά πρόσωπα η 30η Ιουλίου.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, για διαρκή επιμόρφωση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Παππάς, τόνισε ότι «υπάρχει σωρεία νομοθετημάτων και εγκυκλίων ερμηνευτικών για να εφαρμοστούν οι νόμοι. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε εύκολα πέρα. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να διευκρινιστούν», τόνισε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου