ΤΟΠΙΚΑ

Ιδιώτης γιατρός …πιάστηκε στα πράσα να χειρουργεί στο Νοσοκομείο

ιδιώτης-γιατρός-πιάστηκε-στα-πράσα-ν-508018

Ιδιώτης χειρουργός, εξ Αθηνών ορμώμενος, που δεν ανήκει στην οργανική δύναμη του Αχιλλοπουλείου, «πιάστηκε στα πράσα» χθες στο Νοσοκομείο Βόλου να χειρουργεί, χωρίς προηγούμενη άδεια και εξουσιοδότηση από τη διοίκηση και το επιστημονικό συμβούλιο του ΓΝΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τη σοβαρή αυτή καταγγελία έκανε γνωστή αμέσως στον διοικητή του ΓΝΒ Μ. Δραμητινό αλλά και στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Ν. Αντωνίου, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ν. Χαυτούρας ζητώντας να διερευνηθεί άμεσα το θέμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας, απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά κάθε είδους εμπλοκή ιδιωτών στο δημόσιο νοσοκομείο.

Η καταγγελία Χαυτούρα σήμανε συναγερμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο διοικητής του νοσοκομείου, Μ. Δραμητινός, που εκείνη την ώρα απουσίαζε σε ημερίδα που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επέστρεψε στο νοσοκομείο αμέσως και κάλεσε στο γραφείο του τους αρμόδιους για να ζητήσει εξηγήσεις καθώς το θέμα θεωρείται πάρα πολύ σοβαρό.

Ο κ. Δραμητινός φέρεται να έκανε αυστηρές παρατηρήσεις για το συμβάν, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα δώσει εντολή να γίνει έλεγχος σε βάθος προκειμένου να διαπιστωθεί αν παρόμοιο συμβάν έχει ξανασυμβεί. Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δραμητινός επιβεβαίωσε το περιστατικό και σημείωσε: «Απαγορεύεται διά νόμου ιδιώτης γιατρός που δεν ανήκει στην οργανική δύναμη του νοσοκομείου, να ασκήσει ιατρική πράξη στο δημόσιο νοσοκομείο, πριν ενημερωθεί η διοίκηση και πριν ζητηθεί ειδική άδεια τόσο από το ΔΣ όσο και από το επιστημονικό συμβούλιο. Σήμερα θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι, γιατροί και νοσηλευτές στο γραφείο μου προκειμένου να δώσουν λόγο για το τι ακριβώς έχει συμβεί και για ποιους λόγους παρακάμφθηκε η διαδικασία που προβλέπεται σε ειδικές περιπτώσεις. Κανείς δεν μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει στο νοσοκομείο και στα χειρουργεία, χωρίς να δίνει λόγο», πρόσθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου.

Ιδιώτης «πρώτος χειρουργός»

Όλα ξεκίνησαν χθες νωρίς το μεσημέρι, όταν ο κ. Νίκος Χαυτούρας ενημερώθηκε ότι στο χειρουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη επέμβαση με «πρώτο χειρουργό» ιδιώτη γιατρό από την Αθήνα που, όπως λένε οι πληροφορίες, δοκίμαζε μία καινούργια μέθοδο επισκληριδοσκόπησης σε ασθενή, που χθες ήταν προγραμματισμένο να χειρουργηθεί από γιατρό της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου.

Αμέσως προέβη σε έγγραφη καταγγελία προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- εκτός από την αναφορά στο περιστατικό, γίνεται επίσης μνεία στους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου που παραβρίσκονταν επίσης στο χειρουργείο, χωρίς όμως να έχουν ενεργό ρόλο στην επέμβαση που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από τον ιδιώτη χειρουργό και ζητείται από τη διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

«Θέλω να πιστεύω ότι τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου έχουν την ευαισθησία να λειτουργήσουν ταχύτατα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Χαυτούρας, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς «δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και να ασκεί ιατρική, όταν ακόμη γιατροί δημόσιων νοσοκομείων στο πλαίσιο της εφαρμογής νέων ιατρικών μεθόδων, χρειάζονται ειδική άδεια από τη διοίκηση και από το επιστημονικό συμβούλιο, για να παραστούν και να παρακολουθήσουν ή να κάνουν ένα χειρουργείο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις που είχαν καταγραφεί παρόμοια συμβάντα με ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ακολούθησαν μετά από καταγγελίες έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, τα πορίσματα που συντάχθηκαν ήταν κόλαφος καθώς δεν επιτρέπεται σε γιατρούς -όντες ιδιώτες- χωρίς να έχουν λάβει καμία εξουσιοδότηση – άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου, να χρησιμοποιούν χειρουργικές υποδομές δημοσίου νοσοκομείου, με χρήση και χρέωση υλικών του ιδρύματος, σε ασθενή, με συνέργεια και παρουσία εν ενεργεία μόνιμου προσωπικού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου