ΤΟΠΙΚΑ

Σε θετική κατεύθυνση, υπό όρους ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

σε-θετική-κατεύθυνση-υπό-όρους-ο-εξωδι-509229

Με ανυπομονησία αναμένουν οι επαγγελματοβιοτέχνες να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες περιεχόμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων, οι οποίοι κρίνουν ότι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Τα υπέρμετρα βάρη στην πλάτη των επιχειρήσεων λένε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ελαφρυνθούν, όμως, αυτό μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης τόνισε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα στους ληστρικούς φόρους για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς. Το όριο που μπαίνει των 20.000-50.000 ευρώ, τονίζει ότι ακουμπάει τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό για να σταθούν όρθιες και, παρά την κρίση, να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Όμως, σημειώνει ότι το ανώτερο όριο των οφειλών πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω, να φτάσει έως και τις 100.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου λέει ότι επίσης το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως από αυτό θα έπρεπε να συνεπάγεται και ένα γενναίο κούρεμα, τουλάχιστον κατά 40% των οφειλών, και καθιέρωση ενός χαμηλού επιτοκίου της τάξεως του 1%.

«Το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και προς στιγμήν πολλά θέματα είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο. Όμως, για να υπάρχει αποτέλεσμα χρειάζεται ευνοϊκή μεταχείριση και στο φορολογικό κομμάτι. Αν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση.

Αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, πλήρη στασιμότητα. Ρευστότητα δεν υπάρχει στην αγορά. Οι συνταξιούχοι βλέπουν καθημερινά τις συντάξεις τους να μειώνονται, και από τη στιγμή που δεν υπάρχει σταθερότητα δημιουργείται ένα αρνητικό ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Τρύφων Πλαστάρας, είπε: «Η όποια ελάφρυνση των υπέρμετρων βαρών στις πλάτες των επιχειρήσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τόνισε ότι το όριο των οφειλών έως 50.000 ευρώ είναι χαμηλό. Το ανώτερο όριο θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπτωση για κάθε επιχείρηση, με την προϋπόθεση βέβαια να τεκμηριώνεται ότι οι ζημιές είναι εντός της κρίσης. Δεν αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που κατ’ επάγγελμα δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους».

Οι επαγγελματοβιοτέχνες αναμένουν τις διευκρινιστικές εγκυκλίους. «Αν το νομοσχέδιο καταλογίσει όλα τα χρέη σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία σε μία ρύθμιση των 120 δόσεων αθροιστικά μέχρι 50.000 ευρώ, τότε δεν θα δίνει λύση», κατέληξε.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

1. Δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων
2. Ρυθμίζει συνολικές οφειλές προς τις τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2016
3.Τα χρέη προς ένταξη στις ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι από 20.000 ευρώ και άνω
4. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και αν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
5. Προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
6. Προσφέρει την ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της, που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.
7. Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.
8. Δίνει απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου