ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη ανάσα για αγρότες -κτηνοτρόφους

μεγάλη-ανάσα-για-αγρότες-κτηνοτρόφου-509639

Mεγάλη ανάσα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας συνιστά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου να καλύψει το κόστος της δαπάνης για την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τα 3.500 περίπου μέλη του, που ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ανακοινώνοντας χθες την απόφαση της διοίκησης, υπογράμμισε ότι «είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να ανακουφίσει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, που διάγει μέρες καταχνιάς και μεγάλων προβλημάτων», όπως είπε.

Η δαπάνη για τα μέλη -για την οποία μετά την απόφαση αυτή δεν επιβαρύνονται- ανάλογα με τα δικαιώματα που έχουν είναι από 50 ως 500 ευρώ, ποσά που εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν σε πρώτη ζήτηση για να πληρώσουν. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου -σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ν. Πρίντζος- είναι το μέτρο να ισχύσει επίσης και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της επαρχίας Αλμυρού, αλλά και για άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Ο κ. Νικήτας Πρίντζος χθες αναφέρθηκε και στην οικονομική πορεία του συνεταιρισμού, η οποία όπως είπε είναι θετική, παρά την κρίση και της δυσμενείς επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην αγορά. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο ίδιος, από 1η Μαΐου, η ΕΒΟΛ είναι έτοιμη να προωθήσει στην αγορά άλλα τρία προϊόντα της: ρυζόγαλο, κρέμα και ξινόγαλο, αυξάνοντας έτσι τους κωδικούς προϊόντων της στους 59.

Για τα νέα προϊόντα ήδη έχουν υπογραφεί οι αντίστοιχες συμφωνίες με τα σημεία πώλησης και εκτός Μαγνησίας, στα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και φυσικά την Αττική, όπου δραστηριοποιείται η ΕΒΟΛ.

Στο πλαίσιο εξάλλου της κοινωνικής προσφοράς της ΕΒΟΛ, ο κ. Ν. Πρίντζος ανακοίνωσε χθες ότι για τα δύο ασθενοφόρα που έκανε δωρεά η τοπική γαλακτοβιομηχανία στο Νοσοκομείο Βόλου και στο Κ. Υγείας Βελεστίνου, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραλαβής από το εξωτερικό και σύντομα, αφού γίνουν τα διαδικαστικά, θα παραδοθούν.

Μεγάλη ανακούφιση η δωρεάν υποβολή ΟΣΔΕ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΣ Βόλου είναι η πρώτη συνεταιριστική οργάνωση στην Ελλάδα που παίρνει την απόφαση να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες των δηλώσεων ΟΣΔΕ δωρεάν για τα 3.500 μέλη της. «Όσοι είχαν πέρυσι δηλώσεις ΟΣΔΕ στον οργανισμό, αλλά και όσοι έκαναν δηλώσεις σε άλλες πύλες του ΟΣΔΕ από τον Βόλο, συμπεριλαμβάνονται στην απόφασή μας και δεν θα πληρώσουν τίποτα. Επίσης θα εξετάσουμε αυτή την εβδομάδα τα οικονομικά μας με ακρίβεια για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους αγρότες Αλμυρού και Πηλίου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οικονομικό μέγεθος που πρέπει να το υπολογίσουμε. Σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται συνεταιριστικές οργανώσεις που απασχολούν εργαζομένους και θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, γιατί έχουν υπολογίσει σε αυτά τα έσοδα. Θα εξετάσουμε αν μπορούμε να διευκολύνουμε κάποια τάξη μικροκαλλιεργητών για να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου επανέφερε επίσης τον προβληματισμό του για τη γενικότερη κατάσταση στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα λέγοντας πως αγρότες και κτηνοτρόφοι βιώνουν σήμερα την πλήρη ανασφάλεια, και συνεχίζοντας τόνισε: «Μπροστά σε αυτή την καταχνιά και την αντάρα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, η ΕΒΟΛ προσπαθεί με τις δυνάμεις που έχει, να βοηθήσει όσο μπορεί, όπως επίσης και όλο το κοινωνικό σύνολο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Πρίντζος.

Θετική η οικονομική πορεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ν. Πρίντζος, το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ΕΒΟΛ καταγράφει 10% αύξηση στον όγκο των πωλήσεων, ενώ όλα τα χρόνια της κρίσης σημειώθηκε αύξηση 10% το χρόνο τόσο στον τζίρο όσο και στα κέρδη του Αγροτικού Συνεταιρισμού. «Πολλά είναι αυτά που συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως η εργασιακή ειρήνη, η ποιότητα των προϊόντων, το καλό δίκτυο διανομής», ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συζητήσεις με την αλυσίδα Σκλαβενίτης για τα τοπικά σούπερ μάρκετ της πρώην αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Νέα πυρά για τη φέτα

Ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή του για το θέμα της συμφωνίας CETA μεταξύ Ε.Ε. – Καναδά που αφορά και στη φέτα. «Κακώς κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Τα προνόμια που πέτυχε ο Καναδάς ήδη επιχειρούν να τα εκμεταλλευτούν και άλλοι», ανέφερε ο κ. Πρίντζος, που αποκάλυψε ότι τόσο η Ν. Αφρική που κατέθεσε ήδη αντίστοιχη αίτηση όσο και η Σιγκαπούρη και η Κίνα ενδιαφέρονται να συνάψουν αντίστοιχες συμφωνίες με την Ευρώπη. «Οι υποστηρικτές της συμφωνίας για τη φέτα να απαντήσουν στους κτηνοτρόφους γιατί ήδη η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει διαμορφωθεί τρία λεπτά πιο χαμηλά», τόνισε επίσης ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου