ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές Ρομά από το Βόλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

μαθητές-ρομά-από-το-βόλο-στον-πρόεδρο-τ-510064

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, θα έχουν μαθητές Ρομά από τον Βόλο -οι «Ρομαλέοι»- που συγκροτούν μια δραστήρια ομάδα μαθητών οι οποίοι φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, ταυτόσημη με την Παγκόσμια μέρα των Ρομά, και ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής στο κοινωνικό πεδίο.

Οι φορείς που συνεργάζονται για την προώθηση της εκπαίδευσης των Ρομά, δηλαδή η Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Δήμος Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διοργανώνουν δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά.

Σήμερα οι συντελεστές της πρωτοβουλίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέλυσαν τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Ρομά και παράλληλα τις συντεταγμένες του τριετούς προγράμματος για την επιμόρφωση ενηλίκων, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφερθείς στη συνάντηση των παιδιών Ρομά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τονώσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για την εκπαίδευση των Ρομά, με στόχο να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως όλοι οι Έλληνες σε αυτό τον τόπο».

Παίρνοντας τον λόγο η Ιουλία Τριανταφύλλου, υπεύθυνη δράσεων στο Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου που ανήκει στη ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, υπογράμμισε ότι η επικείμενη συνάντηση των μαθητών Ρομά με τον κ. Παυλόπουλο «αποτελεί μεγάλη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προσπάθειας που κάνουν τα παιδιά, κόντρα σε πολλές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα είναι μεγάλη τιμή για όλους».

Ο Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπερτόνισε τη σημασία της κοινής προσπάθειας που αναπτύσσεται με στόχο «την αποδοχή, την αναγνώριση και την ανάγκη ισότιμης ένταξης της ομάδας αυτής, η οποία βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας ακόμη και σήμερα».

Επιπλέον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, οι τρεις παραπάνω φορείς σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλης, διοργανώνουν έκθεση με φωτογραφίες κατοίκων των οικισμών Ρομά από το Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή. Η έκθεση θα «φιλοξενηθεί» στο Μουσείο της Πόλης από τις 28 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου, και όπως σημείωσε η κ. Τριανταφύλλου οι κάτοικοι των δύο οικισμών «με πολύ χαρά θα μοιραστούν μαζί μας ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τη ζωή τους».

Οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνουν την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 7μ.μ. αφήγηση ιστοριών από τους Ρομά με την επιμέλεια του Στέλιου Πελασγού, ενώ παράλληλα, στη διάρκεια της παραπάνω έκθεσης, παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού θα μάθουν με βιωματικό τρόπο την ιστορία των Ρομά και την κουλτούρα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου