ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους έξι πληρώνει… στα ασφαλιστικά ταμεία

ενας-στους-έξι-πληρώνει-στα-ασφαλιστ-510292

Ενας στους έξι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) Βόλου μπορεί και πληρώνει τη μηνιαία δόση. Tην πλήρη αδυναμία των πολιτών, εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας, να ανταποκριθούν ακόμη και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που μπορεί να γίνονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από την κεντρική Διοίκηση του Κέντρου Είσπραξης, που αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθείας από το γραφείο της συντονίστριας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κ. Χατζηευσταθιάδου, οι οφειλέτες συνολικά της Μαγνησίας που είναι καταγεγραμμένοι στο ΚΕΑΟ είναι 12.351 άτομα. Από αυτούς ωστόσο ενεργή ρύθμιση έχουν μόνο οι 1.916 οφειλέτες, ένα ποσοστό δηλαδή 16%.

Στο Κέντρο Είσπραξης έχουν ενταχθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ. Από τα 1.916 άτομα που έχουν ενεργή ρύθμιση στον Βόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσοστό περίπου της τάξεως του 55% έχει οφειλές από 15.000 ως 50.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 45% κατανέμεται κυρίως σε οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ (35%) και ένα ποσοστό περίπου 10% με οφειλές μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ.

Από το σύνολο των 12.351 οφειλετών στη Μαγνησία, ένα μεγάλο ποσοστό είναι οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ενώ ακολουθεί ο ΟΓΑ.

Στο ΚΕΑΟ έχουν περάσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία βρίσκονται κάτω από τις 5.000 ευρώ, ενώ με βάση τον κανονισμό λειτουργίας, το ΚΕΑΟ μπορεί να προβεί ακόμα και σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, εφόσον αυτοί δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους μετά από τις προειδοποιήσεις.

Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τον αριθμό των κατασχέσεων που έχουν γίνει σε επίπεδο Μαγνησίας μέσα στο 2016 για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η απάντηση της κεντρικής διοίκησης του ΚΕΑΟ ήταν ότι αυτή την περίοδο γίνεται επεξεργασία των στοιχείων μαζί με τα συγκριτική στοιχεία της διετίας 2015-2016, για τα οποία ασφαλή εικόνα θα υπάρχει μέσα στο επόμενο 20ήμερο.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Βόλου πάντως είναι συγκρατημένοι όσον αφορά τους στόχους που τίθενται κάθε φορά, καθώς η πρόσκαιρη ικανοποίηση που μπορεί να προκαλεί η προσέλευση οφειλετών που ενδιαφέρονται να ενταχθούν, και ορισμένοι από αυτούς εντάσσονται κιόλας στη ρύθμιση, ανατρέπεται στη συνέχεια όταν δεν τηρείται ο διακανονισμός της ρύθμισης των δόσεων εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Συγκεντρωτικά, τέλος, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ταμείων, πάνω από 630.000 είναι οι οφειλέτες προς τα ταμεία (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής), ενώ γύρω στις 310.000 οφειλέτες ήταν ενταγμένοι μέχρι τέλος του 2016 στο ΚΕΑΟ για χρέη κάτω από 5,000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου