ΤΟΠΙΚΑ

Αντί για λύσεις ζητούν και… ευθύνες για το δικαστικό μέγαρο

αντί-για-λύσεις-ζητούν-και-ευθύνες-γι-510350

Εγγραφο-βόμβα για την πορεία της διεκδίκησης ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο εστάλη στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Βόλου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ), όπως αποκαλύπτει η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου, Γιάννα Παπαδημητρίου, η οποία χαρακτηρίζει το δικαστικό μέγαρο Βόλου ως τον σύγχρονο πύργο της Βαβέλ.

Με ανακοίνωσή της, η κ. Παπαδημητρίου τονίζει ότι με το έγγραφο το οποίο εστάλη πρόσφατα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες όχι μόνο δεν δίνουν λύση, αλλά ζητούν και ευθύνες από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, γιατί δεν γίνεται συντήρηση στο κτήριο ως διατηρητέο μνημείο, ενώ επισημαίνουν ότι βασική προδιαγραφή για τη μεταστέγαση είναι το νέο δικαστικό μέγαρο να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Ακόμη, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως τονίζει η κ. Παπαδημητρίου, επισημαίνουν ότι για τα οικόπεδα τα οποία προτείνονται στη μελέτη του ΤΤΕ, της Πολεοδομίας Βόλου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ελεγχθεί η καταλληλότητα τους, επικροτούν την ενοικίαση ιδιωτικού χώρου για τη μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου και πιστεύουν ότι η μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου απελευθέρωσε τη χρήση ενός ακροατηρίου στο δικαστικό μέγαρο Βόλου.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι, τονίζει η κ. Παπαδημητρίου, απαντούν ερωτώντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν από το ΥΔΔΑΔ η εγκατάσταση καμερών και μαγνητικής πύλης στη μία από τις δυο εισόδους, η εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας καθώς και η καλωδίωση και εγκατάσταση του συστήματος ηχογράφησης και αποηχογράφησης πρακτικών. Για όλα αυτά αναρωτηθήκατε αν θα υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της 5ης Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, η οποία εποπτεύει το δικαστικό μέγαρο Βόλου;

Τα προσφάτως ανεγερθέντα δικαστικά μέγαρα της Βέροιας και της Καβάλας βρίσκονται στο κέντρο της πόλης; Γνωρίζετε τις σύγχρονες μετρήσεις αέριας ρύπανσης στο κέντρο του Βόλου καθώς και την επιβάρυνση της από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ;

Προτείνονται εδώ και 5 χρόνια από το ΤΕΕ, την Πολεοδομία Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου, επτά οικόπεδα εντός του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, με μελέτες και κοστολόγηση του έργου στο καθένα από αυτά (ο σχετικός φάκελος είναι σε γνώση του ΥΔΔΑΔ). Το ένα από αυτά -ιδιοκτησίας του Δημοσίου- είχε παραχωρηθεί στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια. Επειδή το συγκεκριμένο οικόπεδο αποκλείστηκε, όταν μας έγινε γνωστό πρόσφατα από τον Γ.Γ. του ΥΔΔΑΔ ότι υπάρχει πρόβλεψη επαναλειτουργίας της, σας ρωτάμε σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες από τότε που μας έγινε γνωστό μέχρι σήμερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου