ΤΟΠΙΚΑ

Τιμάται η γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού

τιμάται-η-γενοκτονία-του-θρακικού-ελλ-511820

Η Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού θα τιμηθεί με επιμνημόσυνη δέηση αύριο Κυριακή 2 Απριλίου στις 9.30 το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων, ενώ θα δοθεί καφές στο κέντρο «Γαλαξίας», στην παραλία της Νέας Αγχιάλου.

Η εκδήλωση «Μνήμης και Τιμής για τον Αφανισμό του Θρακικού Ελληνισμού» διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Ν. Αγχιάλου «Η Νέα Αγχίαλος», τον Σύλλογο Θρακιωτών Νομού Μαγνησίας, τον Σύλλογο Καταγομένων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας Μαγνησίας, τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η Διάπλαση», τον Σύλλογο Προβολής και Διατήρησης Παράδοσης της Αν. Ρωμυλίας Βόλου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αν. Ρωμυλίας Ευξεινούπολης και τον Μορφωτικό Σύλλογο Μ. Μοναστηρίου.

Ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού έχει οριστεί η 6η Απριλίου, καθώς την ημέρα αυτή, το 1914, οι Nεότουρκοι εκδιώξαν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Aρκαδιουπόλεως και της Bιζύης, αλλά και άλλων θρακικών περιοχών. Ήταν Kυριακή του Πάσχα, το λεγόμενο και «Mαύρο Πάσχα». H 6η Aπριλίου σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του θρακικού ελληνισμού από τους Tούρκους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου