ΤΟΠΙΚΑ

«Αγκάθια» στο δρόμο για το συνέδριο

αγκάθια-στο-δρόμο-για-το-συνέδριο-514769

Σε προσυνεδριακή τροχιά η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μαγνησίας με πολλά «μέτωπα», ωστόσο να παραμένουν ανοιχτά. Το μεγαλύτερο αγκάθι αφορά στο χαρακτήρα που θα έχει το συνέδριο, με τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυρίως να εκτιμούν ότι θα πρέπει να είναι «ανοιχτό» στην κοινωνία, όπερ σημαίνει, εκλογή συνέδρων. Από ένα τέτοιο ωστόσο ενδεχόμενο παίρνουν αποστάσεις σχεδόν όλες οι υπόλοιπες συνιστώσες που φοβούνται ότι η ανθρωπογεωγραφία του συνεδρίου θα απαρτιστεί κατά κύριο λόγο από μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τις ενστάσεις αυτές, ουσιαστικά η διαδικασία εκλογής συνέδρων είναι στον αέρα όσο ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ και Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία δεν συμφωνούν για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων.

Το πρώτο σημείο τριβής αφορά στον τρόπο εκλογής των συνέδρων. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ποσοστό να εκλεγεί και ένα ποσοστό να οριστεί από τα κόμματα, ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες. Το ΚΙΔΗΣΟ με τη σειρά του προτείνει να οριστούν όλοι οι σύνεδροι από τα κόμματα που θα μετέχουν, με τη λογική ότι το συνέδριο είναι προγραμματικό. Επί της ουσίας ωστόσο επιθυμεί να εξασφαλίζει ένα συγκεκριμένο ποσοστό συνέδρων χωρίς το άγχος της κάλπης.

Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταλήξει στο δίλημμα του τρόπου ανάδειξης των συνέδρων, επιθυμεί όμως εκείνη να αποφασίσει για το τι θα κάνει με τους δικούς της συνέδρους ενώ οι Κινήσεις των Πολιτών ζητούν ένα ενιαίο κόμμα από το μηδέν.

Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στο Βόλο αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τα οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας. Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σακκόπουλος ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, φάνηκε να συντάσσεται με την άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Στ. Ξεκαλάκης, πως το συνέδριο θα πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, όπερ σημαίνει κάλπες τουλάχιστον σε ένα ποσοστό 50% των συνέδρων. Εάν δηλαδή αποφασιστεί οι σύνεδροι να είναι 3.000, θα πρέπει οι 1.500 τουλάχιστον να εκλεγούν από διαδικασίες. «Ζητούμενο δεν είναι να γίνει συνέδριο για να πούμε ότι το κάναμε, αλλά να οδηγηθούμε σ’ ένα συνέδριο στο οποίο θα εκπροσωπείται η κοινωνία και τα αποτελέσματά του θα την αφορούν και θα συμβάλουν στην βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου. Ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό, πολυπληθές, αντιπροσωπευτικό, ουσιαστικό» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σακκόπουλος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου