ΤΟΠΙΚΑ

Αναβρασμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

αναβρασμός-για-την-ιδιωτικοποίηση-τη-514834

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό της ΔΕΗ στο Βόλο, που είναι κάθετα αντίθετoι στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης τμήματος της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επίκειται για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η μορφή των κινητοποιήσεων θα συναποφασιστεί σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία. Η προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη το χαρτοφυλάκιο που θα πουληθεί, προκαλεί αναβρασμό στο προσωπικό καθώς εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν διαδοχικά οι δύο σύλλογοι τεχνικών και διοικητικών που λειτουργούν στο Βόλο, και που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους συναδέλφους τους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την επικείμενη συμφωνία για τη ΔΕΗ. Παρά τα όσα ακούγονται, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον σε επίπεδο Μαγνησίας, οι κινητοποιήσεις των σωματείων θα περιλαμβάνουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. «Διακόπτες δεν πρόκειται να κατεβούν», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από τους συνδικαλιστές που δηλώνουν: «Αυτό που προέχει είναι οι κινητοποιήσεις να έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και όχι να προκαλέσουν την ταλαιπωρία των καταναλωτών».

Στη Μαγνησία το προσωπικό της ΔΕΗ εκπροσωπούν δύο σωματεία. Το τοπικό παράρτημα των τεχνικών της ΔΕΗ, και το σωματείο που εκπροσωπεί τους διοικητικούς υπαλλήλους. Και στις δύο περιπτώσεις τα διοικητικά συμβούλια θα συγκληθούν ώστε, αφού εκτιμήσουν τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους συναδέλφους από την υπόλοιπη επικράτεια, να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από καμία πώληση. Θα είναι η καταστροφή των καταναλωτών γιατί αν έχουμε ολιγοπώλιο στην ενέργεια με τη ΔΕΗ αποδεκατισμένη θα έχουμε αύξηση των τιμολογίων», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων της ΔΕΗ στο Βόλο Κώστας Καραδέμητρος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Μάκης Μαρσουβανίδης, ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις εξελίξεις μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανέφερε: « Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο εμάς τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Είναι υπόθεση όλων. Πρέπει οι καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα είναι ολέθριες για τους ίδιους. Για όλα τα νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή», σημείωσε επίσης ο κ. Μαρσουβανίδης.

Στο ερώτημα που τίθεται εάν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν μπορεί να συνοδευτούν από διακοπές ρεύματος ο κ. Μ. Μαρσουβανίδης επισήμανε: «Στόχος των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο αλλά να αναδείξουν τα προβλήματα που θα προκύψουν με τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο που θα μπορέσει να ανατρέψει αυτόν το σχεδιασμό».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου