ΤΟΠΙΚΑ

Να ξεσηκωθούν οι Βολιώτες για την καύση RDF ζητά το ΚΚΕ

να-ξεσηκωθούν-οι-βολιώτες-για-την-καύσ-515156

Mε ένα τετράπτυχο το οποίο θα μοιραστεί στην πόλη, η Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ δημοσιοποιεί τις θέσεις της για το θέμα της καύσης RDF στην ΑΓΕΤ με το οποίο είναι αντίθετη.

Στο φυλλάδιο, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, αποκάλυψε το θέμα όπως έκανε και το 2013, όπως έκανε και σε κάθε περίπτωση που οι κυβερνήσεις ή η τοπική διοίκηση, με τη σύμπραξη όλων των υπόλοιπων κομμάτων προσπαθούσαν στα κρυφά να περάσουν επικίνδυνα για το λαό σχέδια», και απευθύνεται κάλεσμα στο λαό του Βόλου να ξεσηκωθεί για να αποτρέψει την καύση RDF και να στρέψει τον αγώνα του «ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που αποδεικνύουν και στην περίπτωση αυτή ότι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να θυσιάσουν το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Από την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ Βόλου επικρίνεται με δριμύτητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με την επισήμανση πως παρά τις μεταξύ τους φραστικές αντιπαραθέσεις – τα αστικά κόμματα έχουν κοινό παρονομαστή την προώθηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου.

«Με την τροποποίηση» επισημαίνει επίσης «της άδειας από το Υπ. Περιβάλλοντος που είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, γενικεύεται η χρήση καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων και προκαλούν ιδιαίτερα επικίνδυνους αέριους ρύπους που εκπέμπονται με την καύση τους (διοξίνες, πτητικός υδράργυρος κι άλλες τοξικές ουσίες, καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια)». «Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη η ΑΓΕΤ καίει και 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα (petcoke) επιβεβαιώνουν ότι μιλάμε κυριολεκτικά για μια περιβαλλοντική βόμβα για το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή και ο Βόλος μετατρέπεται σε έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων, τέτοιος που δεν υπάρχει αλλού στην Ε.Ε.».

Πυρά κατά δήμου – Περιφέρειας και Περιβαλλοντικής

Συνεχίζοντας στο ίδιο φυλλάδιο η Τ.Ε. του ΚΚΕ Βόλου, εξαπολύει επίθεση στο Δήμο Βόλου, στην Περιφέρεια, στην παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» και στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας τονίζοντας: «Άκρως επικίνδυνη είναι η στάση της δημοτικής αρχής, που εντάσσει την εξέλιξη στην ΑΓΕΤ με την καύση RDF/SRF όπως όλα δείχνουν με δικό της σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του τομέα των σκουπιδιών, με έτοιμες μεθοδεύσεις για δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF, συμπράττοντας με κάποιον επιχειρηματικό όμιλο. Αντίστοιχη στάση έχουν με το ζήτημα του νερού/ΔΕΥΑΜΒ και του Βιολογικού/Παγασητικού. Η φραστική καταδίκη, μετά την πρώτη επιθετική υπεράσπιση της εταιρείας και των σχεδίων της είναι κούφια, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν η στάση της Περιφέρειας που, ενώ τώρα βγαίνει στα κάγκελα για την ΑΓΕΤ, έχει πάρει απόφαση για την παραγωγή SRF σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Οι αδειοδοτήσεις και τα σχέδια παραγωγής SRF αφορούν το άνοιγμα πεδίου για επενδύσεις και για την κερδοφορία διάφορων ομίλων, με την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά της καθαριότητας και ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού.

Η δημοτική παράταξη “Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά” (ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ) παρουσιάζεται ως αντίθετη στο ζήτημα. Η αιτιολόγηση που κάνει ουσιαστικά φανερώνει την επί της ουσίας συμφωνία της. Εξάλλου ως δημοτική αρχή το 2011 ήταν εκείνοι που εισηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχο θέμα, όταν μια άλλη εταιρεία, η ENGAL, είχε ζητήσει την εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Β΄ ΒΙΠΕ με καύση 2.000.000 τον σκουπιδιών ετησίως, που θα έφερνε από την Ιταλία, και που μετά την αποκάλυψη του ζητήματος -πάλι από το ΚΚΕ- και κάτω από τις διαμαρτυρίες, αποτράπηκε.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, που τώρα αντιτίθεται στην καύση σκουπιδιών, έχει αποδείξει ότι κινητοποιείται αλά καρτ, ενώ στηρίζει τις απαράδεκτες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για το περιβάλλον. Για παράδειγμα για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών της ENGAL το 2011, έλεγαν ότι οι αντιρρήσεις είναι “ανοησίες που γράφονται και λέγονται από ανθρώπους που δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”, διευκρινίζοντας ότι το υλικό που θα καίγεται θα είναι 685.000 τόνοι ετησίως και η έκλυση διοξινών θα είναι δέκα φορές κάτω από το επιτρεπόμενο όριο. Έτσι υποστήριζε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία το 2011, που η συγκεκριμένη εταιρεία θα έκαιγε 200.000 τόνους παραπάνω από την ποσότητα που τώρα δόθηκε ως άδεια στην ΑΓΕΤ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου