ΤΟΠΙΚΑ

199 υποθέσεις υπερχρεωμένων στο Ειρηνοδικείο Βόλου

199-υποθέσεις-υπερχρεωμένων-στο-ειρηνοδ-515922

Δεκάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών συζητήθηκαν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα στα δικαστήρια Βόλου, με το Ειρηνοδικείο Βόλου να συνεδριάζει πλέον δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες αιτήσεις.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 στην Εκούσια Διαδικασία του νόμου 3869/10 (για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων) συζητήθηκαν 199 υποθέσεις. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα εκδοθούν στο επόμενο τετράμηνο.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική αδυναμία για εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τράπεζες και Δημόσιο οδηγεί στο κατώφλι του Ειρηνοδικείου δεκάδες απελπισμένους πολίτες, που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη για βοήθεια.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου, στο επίμαχο χρονικό διάστημα δέχτηκε άλλες 65 αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Οι υπερχρεωμένοι ζητούν ρύθμιση των οφειλών σύμφωνα με τα σημερινά τους οικονομικά δεδομένα.

Η απώλεια των θέσεων εργασίας, οι διαφορές στις αποδοχές λόγω της κρίσης, παλαιότερες λήψεις δανείων με τόκους που έχουν αυξήσει τις δόσεις υπέρμετρα είναι οι κυριότεροι λόγοι που επικαλούνται με την κατάθεση οικονομικών στοιχείων.

Οι αιτούντες ζητούν από το Ειρηνοδικείο να αναγνωρίσει την οικονομική τους αδυναμία και να ρυθμίσει δόσεις για τις οφειλές τους στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν.

Οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων κάθε χρόνο αριθμούν εκατοντάδες. Το 2016 συζητήθηκαν 254 υποθέσεις, σχεδόν όσες και το 2015 (265), παρά την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων. Με τη λήξη της αποχής και με τις διπλές συνεδριάσεις του Ειρηνοδικείου, όλες οι υποθέσεις που είχαν μείνει πίσω καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια και ανέβηκαν στο ακροατήριο.

Οι εκκρεμούσες υποθέσεις ξεπερνούν τις 1.000. Συνολικά στο Ειρηνοδικείο Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 1.966 αιτήσεις υπερχρεωμένων που πρόκειται να προσδιοριστούν και συζητηθούν στην Εκούσια Διαδικασία.

Σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι συζητούνται περί τις 20 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο νόμος Κατσέλη έχει τροποποιηθεί προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικός για τους οφειλέτες.

Η βασικότερη τροποποίησή του αφορά τη διεύρυνση των υπαγόμενων οφειλών. Μέχρι πρότινος, στο πεδίο του νόμου ενέπιπταν μόνο οι οφειλές προς ιδιώτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου υπάγονται επίσης οι βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, οι οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου