ΑΛΜΥΡΟΣ

Αναστηλώνεται η Μονή Παναγίας Ξενιάς

αναστηλώνεται-η-μονή-παναγίας-ξενιάς-517184

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς, μετά τις εργασίες υποθεμελίωσης που προηγήθηκαν. Πρωταρχικός στόχος είναι για τη Μητρόπολη Δημητριάδος η αναπαλαίωση της παλαιάς Μονής, προκειμένου να αποτελέσει τόπο φιλοξενίας για τους πολυάριθμους επισκέπτες και να ενισχυθεί o προσκυνηματικός τουρισμός.

«Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι ανάλογο με τις οικονομικές δυνατότητες που θα έχουμε», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος υπενθύμισε παράλληλα ότι η αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου γίνεται με πόρους του Μοναστηριού και της Μητρόπολης.

«Ελπίζω ότι θα ολοκληρώσουμε σε πρώτη φάση την πτέρυγα που θα μπορεί να είναι κατοικήσιμη σύντομα, ως χώρος φιλοξενίας, για την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το κτηριακό συγκρότημα που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αι., υπέστη πολύ σοβαρές καταστροφές από τους σεισμούς του Ιουλίου του 1980, με αποτέλεσμα η Μονή να καταστεί ακατοίκητη. Με πρωτοβουλία της Τοπικής Εκκλησίας και του κ. Ιγνατίου, και ύστερα από τις ατελέσφορες προσπάθειες ένταξης του έργου σε ειδικό πρόγραμμα αναστήλωσης, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις κρατικών φορέων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν οι εργασίες στην Μονή, με σκοπό να ανακτήσει την παλιά της αίγλη και να καταστεί και πάλι πόλος έλξης και σημείο αναφοράς της μοναστικής ζωής.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου