ΤΟΠΙΚΑ

Ο Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» κερδίζει το μέλλον με νέες παραγωγικές δυνάμεις

ο-συνεταιρισμός-ζαγορίν-κερδίζει-τ-518390

Ιστορία ενός αιώνα καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, το οποίο αποτελεί μία σημαντική έξωθεν μαρτυρία μιας δυναμικής πορείας που διευρύνεται πλέον με τη συνένωση των καλλιεργητών των περιοχών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και ευρύτερα στο ανατολικό Πήλιο.

Με αφορμή την πρώτη εκτός Ζαγοράς προβολή του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια…» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι επικεφαλής του Συνεταιρισμού αναφέρθηκαν στους μελλοντικούς στόχους και τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Αντώνης Λάσκος, ανέφερε ότι: «στόχος μας είναι να εντάξουμε στο Συνεταιρισμό όλους τους αγρότες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, για να συνεχίσουμε από κοινού τις προσπάθειες. Θέλουμε να φτάσουμε πολύ ψηλά το Συνεταιρισμό και να ενισχυθεί η προώθηση του προϊόντος, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά».

Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε η Μαρία Π. Κουφοπούλου, αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής της ΕΡΤ 2 «Ανθρωποι και Ιστορίες», η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή παραγωγή από καλλιτεχνική άποψη και πολύ ισορροπημένη από άποψη πληροφορίας, που κατατάσσεται στην κατηγορία του ιστορικού – επετειακού ντοκιμαντέρ και θεωρώ ότι είναι επίτευγμα πολύ σημαντικό».

Την εκδήλωση συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», Νίκος Τσούκας.

Οι συντελεστές της παραγωγής, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω εκπαιδευτικές και προωθητικές ενέργειες της οργάνωσης, καθώς και να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών και διεθνών φεστιβάλ ντοκιμαντέρ είναι οι: Σκηνοθεσία, Γιώργος Λάγδαρης, κείμενα – έρευνα Αλέξανδρος Καπανιάρης, μοντάζ Αθανασία Ξαφάρα, επιμέλεια προφορικών μαρτυριών Αντώνης Πολίτης, διεύθυνση φωτογραφίας Τάσος Νικολάου, μουσική Ανδρέας Κατσιγιάννης, αφήγηση Γιάννης Καπουρνιώτης και Δημήτρης Δακτυλάς.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάγδαρης επεσήμανε από την πλευρά του ότι: «μέσα από αυτή την ταινία θέλουμε να καταγράψουμε τα 101 χρόνια που έχουν περάσει από τη δημιουργία του Συνεταιρισμού, το 1916, και ακόμη να υπογραμμίσουμε ότι ο Συνεταιρισμός σε όλα αυτά τα χρόνια είναι από τους λίγους που βρίσκονται εν ζωή και μάλιστα πηγαίνει καλά και προοδεύει».

Η προβολή του ντοκιμαντέρ καθήλωσε τους θεατές, οι οποίοι μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες και το πολύτιμο αρχειακό υλικό που συνέλλεξε η ομάδα παραγωγής, διέκριναν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης προσπάθειας, που διευρύνεται και ενισχύεται στο πέρασμα του χρόνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου