ΤΟΠΙΚΑ

Στα δικαστήρια περιπτερούχοι για τις αυξήσεις στον καπνό

στα-δικαστήρια-περιπτερούχοι-για-τις-518731

Αποφασισμένοι να προσφύγουν στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να πετύχουν μείωση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων είναι οι περιπτερούχοι. Οι επαγγελματίες του κλάδου είδαν στα χρόνια της κρίσης το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά. Στη Μαγνησία μετρούν 80-90 λουκέτα, και μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης καπνικών προϊόντων οι περισσότεροι αποφασίζουν τελικά να αποχωρήσουν από τον κλάδο. Αλλάζουν, απλώς, επάγγελμα…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας λέει ότι η κατάσταση στον κλάδο είναι δραματική. Πέραν της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας που έχουν πλέον οι καταναλωτές, οι προμήθειες που έχουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι μηδαμινές. Ειδικά για τα βιομηχανικά προϊόντα καπνού, η διάθεση των οποίων άλλοτε αποτελούσε βασικό έσοδο, το ποσοστό κέρδους μειώθηκε από 8,5% έως 9% που ήταν προ κρίσης στο 1,8% έως 3%.

Οι επαγγελματίες του κλάδου κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι οι νέες αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης που έγιναν τον περασμένο μήνα, θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ραγδαία η λαθρεμπορία καπνού. «Οι περιπτερούχοι πλέον έχουμε ελλείψεις. Το κόστος αγοράς έχει αυξηθεί, αλλά τα ποσοστά του κέρδους είναι πάρα πολύ μικρά. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις», είπε ο ίδιος.

Τα καπνικά προϊόντα είχαν από το Νοέμβριο δύο συνεχόμενες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, γύρω στα 20 λεπτά η κάθε μία. «Το ποσοστό κέρδους διάθεσής τους πηγαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία στο κράτος και στις καπνοβιομηχανίες» επισημαίνει.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι περιπτερούχοι είδαν νέα μείωση του τζίρου τους, η οποία προσδιορίζεται στο 20%. Σε σχέση με την προ κρίσης εποχή δεν μπορεί να υπάρχει καμία σύγκριση. Ο κ. Τόπας λέει απλώς ότι «είναι η μέρα με τη νύχτα». Η επιδείνωση όλο και περαιτέρω των οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα νέα λουκέτα στον κλάδο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης ενημερώνει ότι από το 2016 έως και σήμερα, 20 με 25 περίπτερα κατέβασαν ρολά. «Πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις αγορές λόγω του μεγάλου κόστους. Δεν αξίζει να διαθέτεις καπνικά προϊόντα. Όλοι αλλάζουν δουλειές» τόνισε.

Στόχος της προσφυγής των επαγγελματιών είναι να μειωθεί η φορολογία των καπνικών προϊόντων. Οι επαγγελματίες το 2017 είδαν με ανακούφιση τις ασφαλιστικές τους εισφορές να μειώνονται λόγω του ΕΦΚΑ. Ωστόσο, είναι δέσμιοι από παλαιότερες ασφαλιστικές εισφορές. Λένε ότι απαιτείται να παγώσουν τα χρέη και οι επαγγελματίες να πληρώνουν από εδώ και στο εξής κανονικά τις εισφορές. Αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν το αίτημά τους. Ο κ. Τόπας ενημερώνει ότι σε εκδήλωση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Αττικής επισημάνθηκε ότι η νόμιμη αγορά καπνικών βρίσκεται αντιμετώπιση με νέα συρρίκνωση του εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή, ενημερώνει με ανάρτησή του στο Facebook, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, εξαιτίας της αύξησης της τελικής τιμής στα καπνικά προϊόντα, εκτιμάται ότι η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή σε 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων έναντι περίπου 25% που είναι σήμερα.

«Στελέχη της καπνοβιομηχανίας κάνουν λόγο για υστέρηση των φορολογικών εσόδων της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις προβολές που κάνουν για τις πωλήσεις αλλά και στη βεβαιότητα ότι λόγω των αυξήσεων των τιμών λόγω φόρων, η παράνομη αγορά θα πάρει μερίδιο από τη νόμιμη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει για τα κρατικά έσοδα υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (3,11 δισ. ευρώ) η οποία θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας λόγω αποθεματοποίησης, ούτε η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017.

Μόνο πέρυσι, από τα 4,13 δισ. τεμάχια παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην εγχώρια αγορά, εκ των οποίων 2,5 δισ. φθηνά λευκά τσιγάρα (σ.σ. τσιγάρα δηλαδή που παράγονται νόμιμα σε μια χώρα αλλά κατά τη μεταφορά στη χώρα προορισμού διακινούνται λαθραία και πωλούνται χωρίς να αποδίδονται φόροι), το κράτος έχασε 637 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση που ανάρτησε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου