ΤΟΠΙΚΑ

Αναφορά και μήνυση για την ΑΓΕΤ Καταθέτει ο Δήμος Βόλου

αναφορά-και-μήνυση-για-την-αγετ-καταθέ-519544

Σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου στο Βόλο και προσκόμιση εγγράφων, ζητά η «Θεσσαλών Συμπολιτεία»

Αναφορά και ερώτηση τόσο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και στην Εισαγγελία, κατέθεσε ο Δήμος Βόλου για το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ. Ο Δήμος Βόλου ζητά στοιχεία αν έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ πριν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, βάσει των οποίων επιτρέπεται η καύση RDF ως εναλλακτικού καυσίμου. Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του εκτελούντα χρέη Δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου , στάλθηκε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά της διοίκησης της ΑΓΕΤ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της περιφέρειας Θεσσαλίας και κατά παντός υπευθύνου, για την έγκριση της ΑΕΠΟ (άδεια ελέγχου περιβαλλοντικών πόρων) για το εργοστάσιο, χωρίς να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

«Είναι θέμα που άπτεται της προστασίας της δημόσιας υγείας. Έχει σχέση με την υγεία των δημοτών και των παιδιών μας. Η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ό,τι γουστάρει. Η σωστή όμως λειτουργία του εργοστασίου, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όρους είναι θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών», δήλωνε χθες ο κ. Μπέος, ανακοινώνοντας την προσωπική προσφυγή του στις δικαστικές αρχές.

Η Θεσσαλών Συμπολιτεία

Για το θέμα της ΑΓΕΤ, επερώτηση κατέθεσε προς την περιφέρεια Θεσσαλίας, η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Θεσσαλών Συμπολιτεία». Μάλιστα, η παράταξη ζητά να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο. Ζητά επίσης και προσκόμιση εγγράφων και συγκεκριμένα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί της οποίας γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2013 με έγκριση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καλτσογιάννη.

Σε επερώτηση που κατατέθηκε με την υπογραφή των Περιφερειακών Συμβούλων, κ. Τζούλιας Τσαλίκη και κ. Δημήτρη Λουφόπουλου, αναφέρονται τα εξής: «Ύστερα από την ανησυχία και την έντονη συζήτηση που προκλήθηκε στην πόλη του Βόλου, σχετικά με την καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ», τη διοργάνωση εκδηλώσεων καθώς και σχετική ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δ. Κολυνδρίνη, σας καταθέτουμε επερώτηση, ώστε τα θέματα να συζητηθούν υπεύθυνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αναζητηθούν λύσεις προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Παρακαλούμε ταυτόχρονα για τη διεξαγωγή της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Βόλο, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και ευρύτερος διάλογος». Μεταξύ άλλων ερωτούν αν υπήρξαν αποκλίσεις και ποιες είναι αυτές, από τα αναφερόμενα στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αν η Περιφερειακή Αρχή προέβη σε αίτηση θεραπείας -όπως είχε τη δυνατότητα- σε περίπτωση διαφωνίας με την Υπουργική Απόφαση, η οποία ακολούθησε. Επίσης αν έλαβε γνώση των Φακέλων Τροποποίησης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, για τις τροποποιήσεις του Ιουνίου του 2014, του Σεπτεμβρίου 2015 και του Φεβρουαρίου του 2017 κ.α. Επιπλέον θα κατατεθεί επερώτηση και ερώτηση για τυχόν διεξαχθέντες περιβαλλοντικούς ελέγχους καθώς και αίτημα για κατάθεση εγγράφων.

Η περιφερειακή σύμβουλος κ. Τζούλια Τσαλίκη δήλωσε: «Η παράταξή μας καταθέτει επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή για το θέμα που δημιουργήθηκε αναφορικά την ΑΓΕΤ, αφού η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκ του νόμου πολλές σχετικές αρμοδιότητες. Στόχος μας είναι να διεξαχθεί μια υπεύθυνη και θεσμική συζήτηση, να παρουσιαστεί η κατάσταση με στόχο τη διασφάλιση της σωστής ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος. Όλα πρέπει να λειτουργούν με ειλικρίνεια και διαφάνεια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου