ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο πανελλήνιο βραβείο σε διαγωνισμό διηγήματος σε Βολιώτη μαθητή

πρώτο-πανελλήνιο-βραβείο-σε-διαγωνισ-520656

Με το ψευδώνυμο «Ορφέας» πριν μερικά χρόνια, κι ενώ ήταν ακόμη μαθητής γυμνασίου, έπλασε έναν… «αλλιώτικο κόσμο» και έλαβε έπαινο στο πλαίσιο του 17ου Μαθητικού Διαγωνισμού Διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Φέτος, με το ίδιο λογοτεχνικό ψευδώνυμο και με το διήγημά του «Ξημέρωσε», έλαβε το πρώτο βραβείο στον 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τον μαθητή της Γ΄ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Φοίβο Πουρναρόπουλο, ο οποίος φαίνεται να βρίσκει διέξοδο από το άγχος των πανελλαδικών μέσα από τη γραφή.

Ο Φοίβος Πουρναρόπουλος έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό, στην κατηγορία του κοινωνικού διηγήματος. Στις σελίδες του διηγήματός του περιγράφει την επιθυμία ενός παιδιού να πάει στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους γονείς του ξεκινούν για να περάσουν το σαββατοκύριακο στη συμπρωτεύουσα. Κι ο ίδιος ήταν όλος χαρά. Στη διαδρομή αποκοιμήθηκε. Ξύπνησε στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου έχοντας στη μνήμη του ήχους από το στρίγκλισμα των φρένων, τις φωνές του κόσμου… Είχε γίνει δυστύχημα, στο οποίο έχασε τον πατέρα του. Έκτοτε, η καθημερινότητα του παιδιού και της μητέρας του άλλαξε. «Οι μέρες περνούσαν άχαρες, βουβές», περιγράφει ο 17χρονος μαθητής στο διήγημά του. Μέχρι που ο ήρωας του, μια μέρα, επιστρέφοντας από το σχολείο του βρήκε ένα κουταβάκι, το οποίο υιοθέτησε. Το μικρό σκυλί έγινε ο νέος αχώριστος φίλος του και μέλος της οικογένειάς του. Και… ξημέρωσε.

Το διήγημα συγκίνησε τους κριτές που του έδωσαν το πρώτο βραβείο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Φοίβος Πουρναρόπουλος είναι υποψήφιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις στη θετική -κι όχι στη θεωρητική, όπως θα σκεφτόταν αρχικά κάποιος- κατεύθυνση. Και παρά το βαρύ πρόγραμμα των σχολικών μαθημάτων και των μαθημάτων στο φροντιστήριο, βρίσκει χρόνο για να γράφει.

«Η γραφή είναι για το Φοίβο κάτι λυτρωτικό. Είναι ο τρόπος του να ξεφύγει από το άγχος των πανελλαδικών και να αποφορτιστεί. Και έρχεται να δώσει το παράδειγμα ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών δεν πρέπει να θυσιάζουν άλλες δημιουργικές δραστηριότητές τους», ανέφερε η υποδιευθύντρια του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Βίκυ Μαντζώρου. «Χαίρομαι που η γραφή λειτούργησε ως εκτόνωση στο αγχωτικό πρόγραμμα των πανελλαδικών. Είναι ένα ευαίσθητο παιδί που καταφέρνει να αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του στο χαρτί», πρόσθεσε η κ. Μαντζώρου.

Για μία σημαντική διάκριση μίλησε και ο διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Νίκος Ιωαννίδης, που σημείωσε ότι μέσα από τις επιτυχίες των μαθητών αναδεικνύεται όχι μόνο το ταλέντο των σημερινών νέων αλλά και η δουλειά που γίνεται στο δημόσιο σχολείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου