ΤΟΠΙΚΑ

Επίκαιρη η ανάγκη για εθνική συνεννόηση

επίκαιρη-η-ανάγκη-για-εθνική-συνεννόη-520814

Επίκαιρα παραμένουν ακόμη και σήμερα ζητήματα όπως η εθνική συνεννόηση και η εθνική στρατηγική στις εθνικές υποθέσεις, τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, στο περιθώριο της προχθεσινής πανηγυρικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το ίδρυμα ενόψει της επετείου της 25η Μαρτίου 1821.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τιμά τη μνήμη των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας μας. Την ίδια ώρα θέτει σύγχρονους προβληματισμούς και αναζητά διδάγματα από την εμπειρία εκείνης της εποχής. Διδάγματα που να έχουν σχέση με τις σημερινές συγκυρίες. Ιδιαίτερα σήμερα που οι διεθνείς παράγοντες και το διεθνές περιβάλλον παίζουν πάλι σημαντικό ρόλο και έχουν σημαντική επίδραση στην πορεία των εθνικών υποθέσεων. Ζητήματα του τότε, όπως η εθνική συνεννόηση και η εθνική στρατηγική, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος.

Την κεντρική ομιλία με θέμα: «Έλληνες και Φιλέλληνες: Μια ασύμμετρη σχέση σε έναν ασύμμετρο πόλεμο», έκανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορικός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άννα Καρακατσούλη.

Η κ. Καρακατσούλη, μέσα από μελέτη που εκπόνησε η ίδια, υποστήριξε ότι οι αξιωματικοί-φιλέλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων το 1821 δεν ήταν αυτό που πιστεύει το ευρύ κοινό. «Δεν ήταν άνθρωποι αγαθοί που ήρθαν μόνο με αγάπη για την Ελλάδα να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία μας. Η εικόνα είναι πιο σύνθετη. Οι αξιωματικοί που ήρθαν να πολεμήσουν, ήρθαν στην Ελλάδα κυρίως για να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους καριέρα γιατί δεν είχαν άλλη διέξοδο. Αυτό εξυπηρετούσε και εμάς, ωστόσο το πρωταρχικό κίνητρο ήταν η συνέχιση της καριέρας τους», ανέφερε.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν πιστεύει στους φιλέλληνες. «Πιστεύω ότι ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε εμείς για εμάς. Θα βρεθούν κάποιοι να μας βοηθήσουν και κάποιοι να μας πολεμήσουν. Πρώτα όμως εμείς πρέπει να κινηθούμε μόνοι. Το 1821 τα καταφέραμε. Κανείς άλλος λαός, αν και πολλοί προσπάθησαν. Κρατήσαμε επιμείναμε και στο τέλος άλλαξαν τα πράγματα. Πρέπει και σήμερα να επιμείνουμε, να παραμείνουμε στον αγώνα και θα γυρίσει το κλίμα», δήλωσε η κ. Καρακατσούλη.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Ελευθερία είναι…», από μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαζί με τον μουσικό Αχιλλέα Τολούδη και Φιλική Συμμετοχή του Νίκος Χιώτογλου, ενώ στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση στη Θόλο.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου