ΤΟΠΙΚΑ

Πυρά κατά πάντων από τον Θάνο Θεοδώρου

πυρά-κατά-πάντων-από-τον-θάνο-θεοδώρου-522621

Σοβαρότητα, τήρηση της νομοθεσίας και λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ζήτησε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην πόλη για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Μίλησε για έντεχνη στοχοποίηση του Δήμου Βόλου και διέψευσε τα σενάρια που τον παρουσίαζαν ως τον «εργολάβο που θα προμηθεύει την ΑΓΕΤ με RDF», υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί για τη δημιουργία μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων αφορά στην παραγωγή SRF κι όχι RDF. «Έπεσαν οι μάσκες όσων εντέχνως προσπαθούν να εμπλέξουν το Δήμο Βόλου, που δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα. Άλλοι γνωμοδότησαν, άλλοι αποφάσισαν κι άλλοι είναι αρμόδιοι για τους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας πυρά εναντίον της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, του ΤΕΕ, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για στοχοποιημένους ελέγχους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο, στο οποίο καταγράφονται διεθνείς πρακτικές σε ό,τι αφορά την καύση εναλλακτικών καυσίμων από σκουπίδια, που κατά 99% δεν εκλύουν στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου τα απορρίμματα συνεχίζουν να εναποτίθενται στους ΧΥΤΑ και να της επιβάλλονται πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν υιοθετούμε ούτε όμως απορρίπτουμε», σχολίασε ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος μίλησε για παραπληροφόρηση του κόσμου και δημιουργία πανικού στον κόσμο.

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου ξεκαθάρισε ότι στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ ο Δήμος Βόλου δεν είχε καμία εμπλοκή. «Η περιφέρεια Θεσσαλίας γνωμοδότησε, το υπουργείο αποφάσισε και σε εμάς ήρθε μόνο ένα ενημερωτικό έγγραφο. Άλλοι γνωμοδότησαν, άλλοι αποφάσισαν», είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι για να εκδοθεί η άδεια για την ΑΓΕΤ, έπρεπε να έχουν προηγηθεί έλεγχοι.

SRF όχι RDF

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «ο Δήμος Βόλου δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει εργολάβος κανενός», απαντώντας στη σύνδεση που επιχειρήθηκε μεταξύ της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ και της δρομολόγησης λειτουργίας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της πόλης. «Εμείς πορευόμαστε με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων έπρεπε να είναι έτοιμες από 1/1/2016. Δυστυχώς η κυβέρνηση παίρνει συνεχείς παρατάσεις. Εμείς γα κάθε τόνο σκουπιδιών που απορρίπτουμε πληρώνουμε 11 ευρώ. Κινδυνεύουμε με πρόστιμο 35 ευρώ τον τόνο. Εμείς τηρούμε τη νομιμότητα. Και στην πρόταση που καταθέσαμε στο υπουργείο για χρηματοδότηση, μιλάμε για δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που θα παράγει SRF. Βεβαίως η πρόταση δεν είναι δεσμευτική. Θα εξετάσουμε κι άλλες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πετ-κοκ που καίει η ΑΓΕΤ, που είναι υπολείμματα πετρελαίου, είναι πολύ χειρότερο από τα εναλλακτικά καύσιμα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, η μονάδα του Δήμου Βόλου, μπορεί να χρειαστεί και πέντε χρόνια να κατασκευαστεί. «Η ΑΓΕΤ έχει ήδη πάρει την άδεια. Αλλού θα ψάξει για RDF», πρόσθεσε.

Πυρά κατά πάντων

Τόνισε ότι τα εναλλακτικά καύσιμα προβλέπονται και μέσα από τον εθνικό σχεδιασμό, και υποστήριξε ότι δεν δημιουργούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα αν τηρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής τους, καύσης τους και αν γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. «Υπεύθυνη για τους ελέγχους είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αλήθεια τι κάνει με τους ελέγχους η Περιφέρεια στη Χαλυβουργία στη ΒΙ.ΠΕ.; Σε αντίθεση με τους ελέγχους στον Βιολογικό, πότε θα πάει στα άλλα εργοστάσια;», διερωτήθηκε αφήνοντας αιχμές.

Κατονόμασε την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, το ΤΕΕ και τη Συμμαχία για το Νερό ότι «κάθε φορά ενώνονται σε κοινό μέτωπο εναντίον του Δήμου Βόλου». «Εμείς όμως θα προχωρήσουμε το έργο μας και θα κριθούμε από τους πολίτες. Εσάς απλώς θα σας εκθέτουμε. Οι μάσκες έπεσαν», είπε.

Αιχμές άφησε και εναντίον του μέλους της περιβαλλοντικής Κ. Βολιώτη, με αφορμή δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που κατέγραψε διαφορά απόψεων του ίδιου προσώπου για την καύση RDF το 2011 σε σχέση με το 2017. «Τι από τα δύο ισχύει κύριε Βολιώτη; Να μάθει κι ο κόσμος. Ή μήπως σήμερα υπάρχει άλλος σκοπός; Να σταματήσετε τη δημοτική αρχή;», τα ερωτήματα που απηύθυνε.

Απαξιωτικά αναφέρθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας και τις συσκέψεις που κάνει περιοριζόμενο στα θέματα του Δήμου Βόλου. «Αύριο λέμε να πάμε για ένα τσίπουρο. Ας κάνουν μία σύσκεψη να μας πουν πού να το πιούμε», είπε.

Σε αυστηρό ύφος απάντησε και στην Επιλογή Ευθύνης, που επιχείρησε να εμφανίσει το δήμο «ως εργολάβο της ΑΓΕΤ». «Ο Δήμος Βόλου δεν ήταν ούτε πρόκειται να γίνει εργολάβος κανενός. Οι μόνοι εργολάβοι είναι αυτοί της παραπληροφόρησης, του λαϊκισμού και της συκοφαντίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε και στον κίνδυνο κλεισίματος του εργοστασίου, όπως έγινε στη Χαλκίδα, με αποτέλεσμα 700 οικογένειες να μείνουν στο δρόμο. «Ας το σκεφτούν όσοι εξαπολύουν συντονισμένα πυρά, γιατί μετά θα έρχονται δημοτικές παρατάξεις και θα ζητούν ψηφίσματα από το Δημοτικό Συμβούλιο», είπε.

  • Σχετικά άρθρα:

Το SRF – RDF σε άλλες εποχές…Oταν ο Βολιώτης τα έβλεπε ψύχραιμα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου