Δέσμη έξι σημείων για την καύση RDF στην ΑΓΕΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Τελευταία ενημέρωση: 2017-03-20, 22:26:55
Δέσμη έξι σημείων για την καύση RDF στην ΑΓΕΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Δέσμη  έξι  σημείων για την καύση RDF στην ΑΓΕΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο παρουσία των βουλευτών και εκπροσώπων της ΝΕ Μαγνησίας και της Εύβοιας.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και των βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Αλ. Μεικόπουλου, Κατ. Παπανάτσιου και Μάκη Μπαλλή, μετά από διεξοδική συζήτηση και διευκρινίσεις επί των ερωτημάτων που τέθηκαν, σχετικά με την καύση των δευτερογενών καυσίμων, προέκυψαν τα εξής: 

Α. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη σύνθεση και τους κανόνες καύσης των αποβλήτων συνολικά, με στόχο τη βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα ελέγχεται η ποιότητα και η σύσταση του καυσίμου. 

Β. Από 27 Μαρτίου ισχύει η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για την συναποτέφρωση αποβλήτων που θεσμοθετεί νέα αυστηρότερα όρια στην εκπομπή ρύπων, αλλά και στους αναγκαίους ελέγχους, κάτι που βελτιώνει κατά πολύ το πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η ΑΕΠΟ του 2014. 

Γ. Πριν από την έκδοση των τελικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, θα προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και στον τρόπο λειτουργίας του νέου εξοπλισμού που προβλέπεται 

Δ. Εκ του νόμου προκύπτει η υποχρέωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενεργοποιήσει όλους τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς ελέγχου, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στους μηχανισμούς ελέγχων θα συμμετέχει και το υπουργείο. 

Ε. Οι τσιμεντοβιομηχανίες έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τη βέλτιστη Ευρωπαϊκή πρακτική στα σχέδια και μελέτες που θα υποβάλλουν για τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αδειοδοτηθούν. 

ΣΤ. Η έκδοση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  κατόπιν των αυστηρών ελέγχων που θα προηγηθούν από τον μηχανισμό της, για όλα τα παραπάνω. 

Τέλος- όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθούν στενά όλες τις διαδικασίες και τους ελέγχους που προβλέπονται, όχι μόνο μέχρι την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, αλλά και στο επόμενο διάστημα, ώστε να διαπιστώνεται αν η βιομηχανία λειτουργεί εντός του προστατευτικού και νομικού πλαισίου που απορρέει από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. 

Εάν θα διαπιστωθεί παραβίαση της νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών οδηγιών, θα διακοπεί η καύση των συγκεκριμένων δευτερογενών καυσίμων. 

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση,  δεν θα παραλειφθεί η λήψη  κανενός  μέτρου που θα στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προάσπιση της υγείας των κατοίκων.

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=