ΛΑΡΙΣΑ

Στο Κιλελέρ συναντήθηκαν οι δρόμοι αγροτών από όλη την Ελλάδα

στο-κιλελέρ-συναντήθηκαν-οι-δρόμοι-αγ-525711

Στο Κιλελέρ συναντήθηκαν χθες οι δρόμοι αγροτών αλλά και κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα, που τίμησαν την επέτειο των 107 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων.

Στον τόπο θυσίας των κολίγων έγιναν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων, ενώ οι αγρότες έστειλαν μήνυμα συνέχισης των πανελλαδικών κινητοποιήσεών τους, στον απόηχο των 25 μερόνυχτων στα μπλόκα, ενάντια στα μέτρα που εξοντώνουν το μικρομεσαίο αγρότη.

Σύμφωνα με το μέλος της γραμματείας της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Αερινού, Νίκο Αγγελή, «πριν από 107 χρόνια οι παππούδες μας πάλεψαν για να πάρουν γη στα χέρια τους, να την καλλιεργούν. Σήμερα εμείς παλεύουμε να την κρατήσουμε».

Φορολογικό, κόστος παραγωγής, ΕΦΚΑ, μείωση των αγροτικών ενισχύσεων έως το 2021 και μεσάζοντες που καρπώνονται τον ιδρώτα των αγροτών, αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, «πληγή» για το αγροτικό εισόδημα και την ίδια την επιβίωση του αγρότη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, οι αγρότες θα συνεχίσουν τη μάχη της επιβίωσης, κόντρα στους αντιπάλους τους που είναι:
– Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της χώρας μας που με την ΚΑΠ, τα μνημόνια και άλλα αντιλαϊκά μέτρα επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, τους «μεγαλοτσιφλικάδες» του καιρού μας, πετώντας κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.
– Το κράτος και οι κυβερνήσεις του που αδειάζει τις τσέπες μας με τους βαρείς φόρους, τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια.
– Οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.
– Οι τραπεζίτες που μας καταχρεώνουν με τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια και απειλούν με κατασχέσεις των σπιτιών και των χωραφιών μας.
– Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν σαν τις ύαινες ν’ αρπάξουν τα χωράφια και το βιός των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
«Διαδηλώνουμε την αγωνιστική μας απόφαση ότι δεν πρόκειται ποτέ ν’ αποδεχτούμε τη μοίρα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που αποφάσισαν για μας όλοι όσοι σχεδιάζουν, εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Διαμηνύουμε προς όλους όσοι μας έχουν ξεγραμμένους ότι τη γη που με αίμα απέκτησαν οι προπαππούδες μας και μας την κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, θα την κρατήσουμε, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας την πάρουν. Κολίγοι στα νέα «τσιφλίκια» των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δεν θα γίνουμε. Το σύνθημα «τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» που φωνάζουμε στις κινητοποιήσεις μας, το εννοούμε κι αν χρειαστεί θα το κάνουμε πράξη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πανελλαδική επιτροπή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου